Akkor most kell félni a kanyarótól Csíksomlyón, vagy sem?

A keddi álláspont szerint semmi ok az aggodalomra. Hétfőn még mást mondott a Hargita megyei illetékes.
Hirdetés
Ahogy mi is beszámoltunk róla tegnap, az Agerpresnek nyilatkozó dr. Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője arra figyelmeztette mindazokat a beoltatlan személyeket, akik a pünkösdi csíksomlyói búcsúba készülnek, hogy a térségben fertőzési gócpont van. A szakember arra hívta fel a figyelmet: a csíksomlyói negyedben a roma közösségben van egy gócpont, ezért azt ajánlja a búcsúra készülőknek, hogy ellenőrizzék, rendelkeznek-e a megfelelő oltásokkal, és amennyiben nincsenek beoltva vagy nem teljes a védettségük, idén inkább ne látogassanak el Csíksomlyóra.
 
Kijelentéseit kétségbe vonta László Attila, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke, aki szerint felelőtlenség azt állítani, hogy veszélyes a csíksomlyói látogatás. Időnként ugyanis előfordul, hogy felbukkannak ilyen gócpontok, de ezekben az esetekben elszigetelik a betegeket, és beoltják a fertőzöttek környezetében lévő összes olyan személyt, aki addig nem kapott védőoltást. Tehát semmi ok az aggodalomra.
 
Keddre megváltoztatta véleményét a dr. Tar Gyöngyi is, aki éppen az egy nappal korábbi nyilatkozatának ellenkezőjét állította: a roma közösségben valóban van egy gócpont, amelyet „tematizál a média”, de „nincs szó járványról, és nincs ok a pánikra”. 
 
Az Agerpresnek eljuttatott közleményből kiderül: Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke Tar Gyöngyivel, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjével és Urbán Erik ferences szerzetessel, a csíksomlyói búcsú egyik főszervezőjével egyeztetett a kanyaróveszélyről.
 
„Nincs járvány, a lakosság jelentős része be van oltva kanyaró ellen. Ugyanakkor a búcsú szervezésében semmilyen változást nem okoz, és különleges járványtani intézkedésekre sincs szükség” – idézi a közlemény Tar Gyöngyit. A közegészségügyi szakember hozzátette, figyelmeztetést fogalmaztak meg, hogy egy gócpont van Csíksomlyón, de nincs ok a pánikra, hiszen a roma közösségben kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást.
 
Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek, de a lakosság nagy része megkapta az oltást. Akik esetében nem lehet biztosra tudni, azoknak javasolt, hogy kerüljék a nagy tömegeket – olvasható a közleményben.
 
Urbán Erik ferences szerzetes szerint minden évben történnek sajnálatos esetek, és azt javasolják a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún. „Az előkészületek zavartalanul, rendben folynak, a pünkösdi búcsúra zarándokolókat szeretettel várjuk a kegyhelyre, amely elő van készítve az előző évekhez hasonlóan a nagyszámú zarándokcsoport fogadására” – mondta a szerzetes. „Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún” – idézi a közlemény Borboly Csaba megyei tanácselnököt.
 
Ezek után tehát mindenki saját felelősségére dönthet arról, hogy részt vesz-e a búcsún, vagy sem.

Hirdetés