Rizikós lehet a csíksomlyói búcsú annak, aki nincs beoltva

A szakhatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a térségben fertőzési gócpont van, ezért veszélyes lehet a részvétel a csíksomlyói búcsún a beoltatlan személyeknek.
Hirdetés
A Hargita megyei egészségügyi hatóságok azt javasolják, hogy azok a személyek, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen, ne vegyenek részt a pünkösdi csíksomlyói búcsún, ugyanis a térségben fertőzési gócpont van.
 
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője elmondta, a csíksomlyói negyedben a roma közösségben van egy gócpont, jelenleg több mint 20 megbetegedésről tudnak. A szakember azt ajánlja a búcsúra készülőknek, hogy ellenőrizzék, rendelkeznek-e a megfelelő oltásokkal, és
 

amennyiben nincsenek beoltva vagy nem teljes a védettségük, idén inkább ne látogassanak el Csíksomlyóra.

 
A szakember szerint a Magyarországról érkező felnőttek is veszélyben lehetnek, ott ugyanis csak 1978 óta használják a kettős oltást, azelőtt csak egyszer oltották be a gyerekeket kanyaró ellen.
 
„Nem tilthatod meg egy gyereknek vagy egy közösségnek, hogy részt vegyen a búcsún, de a kanyaró rendkívül ragályos (…), egy tüsszentés is elég, hogy fertőzzön. Tehát azt ajánlom, hogy aki nem rendelkezik teljes védettséggel, idén inkább otthonról kövesse a búcsút” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek dr. Tar Gyöngyi.
 
Az igazgatóság vezetője a Hargita megyei szülőknek is azt tanácsolja, hogy
 

a búcsú előtt oltassák be gyerekeiket az első vagy második dózissal,

 
ugyanis kapott a megye 2.000 adag kanyaró elleni oltást, amely június végéig elegendő kellene hogy legyen.
 
A DSP vezetője szerint a csíksomlyói gócpontot elszigetelték. Olyan gyerekek betegedtek meg ott, akik nem voltak beoltva, és Csíkmindszentről hozták át a betegséget – tette hozzá.

Hirdetés