Trump kiáll a NATO mellett, de a tagoknak fizetniük kell

Mindenkinek többet kell költenie a haderő-fejlesztésre a kölcsönös tehermegosztás érdekében.
Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök teljes mértékben elkötelezett a NATO mellett, ugyanakkor világos üzenetet küldött a tagállamoknak a védelmi kiadásokra vállalt kötelezettségeik teljesítésére – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, a katonai szövetség brüsszeli csúcstalálkozóját követően csütörtökön.

Hozzátette, hogy az amerikai elnök nem okozott meglepetést, amikor a kölcsönös tehermegosztás fontosságára hívta fel a tagországok figyelmét.

Donald Trump az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás áldozatai emlékművének avatásakor világosan fogalmazott, amikor kijelentette:

minden NATO-tagországnak kivétel nélkül eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek.

Ez az alapja a közös felelősségvállalásnak és a közös és hathatós védelem megteremtésének – egészítette ki szavait a főtitkár.

Hozzátette, a NATO biztonsági garanciáihoz, a közös védelemhez való amerikai elkötelezettség nem pusztán szavakban, hanem tettekben is megjelenik, bizonyítéka ugyanis annak, hogy alig néhány napja a Trump-kormányzat az európai védelem megerősítése mellett döntött.

A főtitkár arról is tájékoztatott, hogy a NATO és tagállamai csúcstalálkozójuk alkalmával megerősítették a védelmi kiadások méltányos költségterheinek viselésére vonatkozó vállalásaikat. Megállapodtak, hogy a tagállamok tervet készítenek és mutatnak be a vállalások teljesítésére. Ebben átlátható módon szerepelnie kell, hogy a tervezett kiadások megfelelnek az egyeztetett védelmi céloknak.

Stoltenberg szólt arról is, hogy

a tagállamok megerősítették a terrorizmus elleni harc melletti elkötelezettségüket.

A tagországi vezetők megegyeztek abban is, hogy az észak-atlanti szövetség csatlakozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalícióhoz. A katonai szövetség azonban konkrét katonai műveletekben nem vesz részt a terrorcsoport tevékenysége által érintett egyetlen területen sem.

A NATO főtitkára emlékeztetett arra, hogy a NATO már sok éve részt vesz a terrorellenes küzdelemben, egyebek között azáltal, hogy katonai műveletet indított Afganisztánban közvetlenül az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat követően. Azt mondta, hogy a terrorizmus elleni küzdelem egyik legjobb fegyvere a helyi erők kiképzése, ezért jelenleg 13 ezer NATO-katona tart kiképzést Afganisztánban, és a szövetség hasonló támogatást nyújt az iraki kormányerők számára is.

Kiemelte: a NATO felügyeleti rendszerei eddig is információval segítették a nemzetközi koalíciót az Iszlám Állam erőinek felszámolását célzó tevékenységében, a jövőben pedig a terroristacsoportok tevékenységét figyelő hírszerzőcsoport is megkezdi működését a brüsszeli központban.

Hirdetés

Trump a csúcstalálkozón elmondta: a NATO soha nem mond le a terrorizmus legyőzéséről,

a terrorcselekmények elkövetői – akiket ki kell vonni a társadalomból – vesztesei ennek a harcnak.

Trump a NATO új központjának kertjében elhelyezett, az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás áldozatai emlékművének avatásakor kijelentette, a katonai szövetség mindig is a biztonságot és a békét közvetítette világszerte.

A Manchesterben hétfőn elkövetett „gonosz és barbár” terrortámadásra utalva hangsúlyozta, hogy sem a NATO, sem az Egyesült Államok nem hagy fel soha a terrorizmus elleni küzdelemmel. A terrorizmust meg kell állítani, vagy az a horror, amelyet Manchester és több más város is megtapasztalt, örökre folytatódni fog – mondta az amerikai elnök.

Trump a terrorizmust az egész emberiséget fenyegető közös veszélynek nevezte, és arra kérte a katonai szövetség tagországainak vezetőit, hogy ezzel összefüggésben

helyezzék figyelmük előterébe a bevándorlás kérdését.

Több ezer ember tartózkodik a NATO tagországok határain belül, és több ezren lépik át ezeknek az országoknak a határait, és sok esetben „fogalmunk sincs, hogy hol vannak ezek az emberek” – mondta.

Az amerikai elnök beszédében kijelentette: minden NATO-tagországnak kivétel nélkül eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek. Igazságtalannak nevezte, hogy javarészt az amerikai állampolgárok fizetik az észak-atlanti szövetség tagországainak a közös védelemhez való pénzügyi hozzájárulását.

Az amerikai elnök határozottan arra szólította fel a tagországokat, tegyenek meg mindent azért, hogy elérjék a vonatkozó megállapodásban foglaltakat: a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra.

A 28 ország közül huszonhárom még mindig nem fizet eleget, amit más tagállamoknak kell kifizetniük a közös védelemért – hangoztatta.

 

Hirdetés