A miniszterelnök bankautomatát akar minden faluba

A templom, a községháza, az iskola és a kocsma mellett erre is szükség lenne.
Hirdetés

Románia vidéki települései „kevésbé vonzók pénzügyi szempontból” a bankok számára, nyilatkozta hétfőn Sorin Grindeanu miniszterelnök, hozzátéve: eljött az ideje, hogy minden faluban vagy községben legyen legalább egy bankautomata.

„Románia kevésbé vonzó pénzügyi szempontból az önök számára, és ezt megértem, de lehet, hogy eljött az ideje, hogy a templom, a polgármesteri hivatal, az iskola és a szocializációs hely – hogy így mondjam – mellett legyen minden faluban vagy községben legalább egy bankautomata. Nem kérem, hogy úttörő vagy önkéntes munkát végezzenek, csak azt kérem, hogy gondoljanak a vidék óriási gazdasági potenciáljára, hiszen itt él a román lakosság fele, és azt hiszem, hogy ez korlátlan lehetőségeket kínál” – mondta Grindeanu a Pénzügyi Piac Fórumán.

A kormányfő szerint érdemes figyelembe venni, hogy a pénzügyi tranzakciók jelentős része interneten történik, a nyugati országokban tapasztalt tendenciát Románia is követi, hiszen kevesebb bürokráciával, az átutalások idejének csökkenésével, olcsóbb szolgáltatásokkal jár, ugyanakkor korlátozható ezáltal a szürke gazdaság, és nőhet a külföldi befektetők érdeklődése.

A Bankok Romániai Egyesülete hétfőn megszervezte a Pénzügyi Piac Fórumát. Az eseményen részt vesz a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu is.

Hirdetés