Fellélegezhetnek a polgármesterek: kisebb a felelősségük

Egy most elfogadott törvénymódosítás szerint nyugodtan aláírhatnak bármit, nem őket terheli a felelősség az esetleges törvénytelenségek miatt.
Hirdetés

A szenátus elfogadta a helyi közigazgatásról szóló 2001/215-ös törvény módosítását, amelynek értelmében a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és helyetteseik aláírásukkal az okiratok valódiságát tanúsítják, míg a szakszemélyzet aláírása ennek törvényességét szavatolja

„Ezzel megszüntetjük az aláír, mint a polgármester jelenséget. Ezzel a módosítással elértük azt, hogy a polgármester aláírása az okirat valódiságát és nem a törvényességét tanúsítja” – magyarázta az ülésen Ioan Deneş szociáldemokrata szenátor, a közigazgatási bizottság titkára.

Az elfogadott módosítások szerint ha a szakszemélyzet elutasítja egy okirat aláírását, akkor ezt meg kell indokolnia egy erre a célra nyitott regiszterben.

A bizottsági titkár szerint ezzel „megnő a szakapparátus minden tagjának felelőssége”.

A szenátus szakbizottságainak döntése értelmében egy közigazgatási határozat elfogadásának szükségességéről és időszerűségéről kizárólag a döntéshozó, illetve a végrehajtó testület határoz, és ezt semmilyen más intézmény nem ellenőrizheti.

Hirdetés

A liberálisok által benyújtott törvénymódosítást a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjain kívül minden más párt támogatta.

„Minden tisztviselő felelős minden olyan okiratért, amit aláírt. Ugyanakkor azonban azt gondoljuk, hogy a polgármesternek is felelnie kell. Ebben a tervezetben az a veszélyes, hogy mentesítheti a polgármestereket a felelősség alól azon dokumentumok esetében, amiket ellenjegyeznek. Kérjük a tervezet elutasítását” – fogalmazott Florina Presadă, az USR szenátora.

A szenátus döntő kamaraként, 97 támogató és 8 ellenszavazattal elfogadta a módosítást.

Hirdetés