Hiába tiltják a himnuszéneklést a meccsek előtt – a szurkolók úgyis énekelnek

A játékosok elkezdték a bemelegítést, a lelátókon pedig dalra fakadtak.
Hirdetés

Gyakorlatilag törvényt szegtek a kolozsvári és nagyváradi kosárlabda-szurkolók, amikor a férfi Nemzeti Liga elődöntőjének mind az öt mérkőzése előtt elénekelték a román himnuszt. Az elmúlt évtizedben a kosármeccsek felvezetésének kötelező elemévé vált a himnusz lejátszása a csapatok bemutatása után: az ötletgazda – az észak-amerikai profi ligákból inspirálódva – Carmen Tocală, a Román Kosárlabda-szövetség korábbi elnöke volt. Aztán egyszer csak a nagyromán közvéleményt elkezdték zavarni a magyarok, konkrétan a legutóbbi két női bajnokságot megnyerő Sepsi SIC szurkolói, akik a meccs előtti kötelező forgatókönyvbe a maguk részéről a székely himnuszt is beépítették.

A székely himnuszt betiltó tervezetet elutasították a parlamentben

Április közepén a képviselőház elutasított egy kezdeményezést, amely teljesen betiltotta volna a regionális himnuszok nyilvános eléneklését vagy lejátszását, illetve a regionális zászlók kifüggesztését. A javaslat egyben kötelezővé tette volna a román himnusz eléneklését vagy lejátszását az országban zajló összes sporteseményen, minden televízió és rádió (nem csak a közmédia) napi adásának kezdetén és reggelente az elemi és gimnáziumi oktatáson kívül a középiskolákban is.

Az ügy a parlament elé is eljutott, amely hozott is egy törvényt a sportesemények előtti és utáni himnuszlejátszásokról és a sportminisztérium a maga végtelen bölcsességében ismét elővette a Romániában megszokott „amit nem kell, azt nem is lehet” törvényértelmezést. A kosárcsapatok pedig május 2-án megkapták az ukázt: az új törvény értelmében a a hivatalos versenyek országos döntőin, de csak a sportverseny végén kell bejátszani, így nincs több himnusz a meccsek előtt, a bemutatás után a játékosok kezdhetik a hátralevő 3 perces bemelegítést.

Éppen aznap játszották az első meccset a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi CSM párharcában, a hazai csapat már be is jelentette az előadó művésznő nevét, amikor jött Bukarestből az utasítást: himnuszéneklés törölve. A szurkolótáborok azonban csakazértis rázendítettek, és ez így ment a második kolozsvári, a harmadik és negyedik váradi, majd a szombati, ötödik kolozsvári meccsen is. A közönség szépen felállt, ahogy illik, a játékosok azonban mindannyiszor folytatták a bemelegítést.

Hirdetés

Kíváncsiak várjuk, lesz-e a büntetés az ügyben? És főleg, hogy kit büntetnek: a szurkolóikat „kezelni képtelen” klubokat vagy a háromszor 3000 kolozsvári és kétszer 2000 feletti nagyváradi nézőt?

A párharcot amúgy az U-BT nyerte 3-2-re, és jutott a döntőbe, ahol a Steaua lesz az ellenfél.

Hirdetés