Elutasították a székely zászlót és himnuszt betiltó tervezetet

Egészen durva dolgokat tartalmazott a kezdeményezés.
Hirdetés

A képviselőház szerdán elutasította az 1994/75-ös zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló javaslatot, amely teljesen betiltotta volna a regionális himnuszok nyilvános eléneklését vagy lejátszását, illetve a regionális zászlók kifüggesztését, nem csak a közintézményekben, hanem úgy általában. Elfogadása esetén az új rendelkezés vonatkozott volna a székely himnuszra és zászlóra, de az Erdély-zászlóra is.

A PSD, a PNL és a hajdani UNPR 58 törvényhozója által tavaly februárban kezdeményezett javaslat kötelezővé tette volna a román himnusz eléneklését vagy lejátszását az országban zajló összes sporteseményen, minden televízió és rádió (nem csak a közmédia) napi adásának kezdetén és reggelente az elemi és gimnáziumi oktatáson kívül a középiskolákban is. Egyben tiltotta volna a regionális himnuszok eléneklését vagy lejátszását bármilyen körülmények között.

A tervezet értelmében a román zászlót csak akkor lehet más zászlókkal együtt kitűzni, ha egy Románia által elismert ország lobogójáról van szó, ugyanakkor tilos a román zászló mellé kitűzni romániai vagy külföldi régiók zászlaját, és bármilyen más olyan entitásét, amely a területi szegregáció mellett, az alkotmányos rend ellen harcol.

„A területi szegregációért harcoló szervezett struktúrák megnyilvánulásai, amelyekkel azok az alkotmányos rend megszegésére uszítanak, szükségessé teszik a törvénymódosítást, hogy büntetni lehessen ezeket a provokációkat. (…) Úgy gondoljuk, hogy meg kell tenni bizonyos intézkedéseket a nemzeti érzület ápolása, a román állam alkotmányos értékei iránti elkötelezettség erősítése érdekében”

– javasolták a kezdeményezők.

Hirdetés

A szenátus korábban hallgatólagosan fogadta el a tervezetet, a képviselőház döntéshozóként utasította most el.

A két himnuszéneklési botrányról itt és itt olvashat bővebben.

A kezdeményezés kapcsolódik két, 2016 januárjában történt, himnusszal kapcsolatos incidenshez. mindkettő a román női kosárlabda-bajnokság meccsein történt. Elisabeta Lipă akkori ifjúsági és sportminiszter átiratban hívta fel az országos sportszövetségek figyelmét, hogy a törvényes előírások értelmében a nem nemzetközi versenyeken nem csak hogy nem kell, de egyenesen tilos kötelezően lejátszani, elénekeltetni a román himnuszt.

Hirdetés