Nem sérti a román alkotmányt az egészségügyi anyanyelvhasználat

Az alkotmánybíróság egyhangúlag elutasította az ellenzéki pártok keresetét.
Hirdetés

A román alkotmánybíróság egyhangúlag megállapította, hogy nem sérti a román alkotmányt az a törvénymódosítás, amely kiterjeszti a kisebbségek anyanyelv-használatát az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben – számol be a törvénymódosítást kezdeményező RMDSZ szerdai hírlevelében.

A törvénytervezet értelmében azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya eléri a 20 százalékot vagy az ötezer főt, az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben az illető kisebbség nyelvén is ismerő személyzetet is alkalmazni kell.

Mint ismeretes, három ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) 124 képviselője támadta meg a jogszabályt az alkotmánybíróságon. A PNL közleménye szerint ez az előírás túllépi „a nemzeti kisebbségeknek biztosított keretet” és diszkriminatív a más etnikumú román állampolgárokkal szemben. A liberálisok szerint törvény másik hibája, hogy nem írja elő az alkalmazásához szükséges finanszírozási forrásokat.

Az ellenzéki pártok alkotmánybírósági keresetének furcsasága, hogy korábban ezek az alakulatok maguk is megszavazták az RMDSZ tervezetét.

„Az RMDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, azt, hogy egyhangúlag elutasította a PNL, PMP és USR keresetét. Ezzel azt is üzente, hogy törvénytervezetünk nem kirekesztő, biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, hogy valótlanok az ellenzéki pártok erre utaló állításai” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök a hírlevél szerint.

Hirdetés

Kelemen Hunor elmondta: az ellenzéki pártok pálfordulása versenyfutás volt a kisebbségellenességben, azt bizonyította, hogy a nyitottság, a kisebbségek iránti tisztelet – amelyet képviselőik gyakorta emlegetnek szólamok szintjén – mindmáig nem érvényesül törekvéseikben.

Az RMDSZ elnöke korábbi állásfoglalásában ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a PNL és a PMP az Európai Néppárt elveivel és értékeivel is szembement akkor, amikor az alkotmánybírósághoz fordult.

A taláros testület döntését követően a kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítás hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis román államfő aláírására van szükség.
 

Hirdetés