Először bukkant fel Romániában a pettyes kakukk

A mediterrán vidéken őshonos vándormadár vélhetően eltévedt.
Hirdetés

Először bukkant fel az országban a pettyes kakukk, amelyet egy német madarász fedezett fel – közölte szerdán a román ornitológiai egyesület. A vándormadarat Dobrudzsában figyelte meg a Konstanca megyei Gura Dobrogei településen Rolf Nessing német ornitológus, aki egy madárfigyelő turistacsoporttal tartózkodott Romániában.

Egy helyi ornitológusokból álló csapat is odautazott, hogy megfigyelje a madarat. Közöttük volt ifj. Szabó József székelyudvarhelyi ornitológus, aki az MTI-nek szerdán elmondta: a pettyes kakukk a mediterrán térségben él, és eddig soha nem figyelték meg az országban. Rámutatott: a madár vélhetően eltévedt. Új madárfajokat ritkán szoktak találni Romániában, ami növeli a megfigyelés jelentőségét. A nőstény pettyes kakukk általában a varjúfélék, főleg a szarkák fészkébe rakja tojásait, miután a hím elvonja a szarkák figyelmét.

Ez a madárfaj Európa és Ázsia déli részén, valamint Afrika északi részén honos. Tavaly a pettyes kakukkot Dobrudzsa bolgár részén is megfigyelték – közölte az ornitológiai egyesület.

Hirdetés