Bejött a papírforma: Macron a Francia Köztársaság új elnöke

A centrista jelölt kétharmaddal győzte le radikális jobboldali ellenfelét, Marine Le Pent.
Hirdetés

A centrista Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezhette meg az urnazárás után közölt exit poll eredményei szerint.

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába: a korrupciós botrányoktól megtépázott François Fillon, a mérsékelt jobboldal jelöltje az első fordulóban a harmadik helyre szorult, a balközép jelölt, Benoît Hamon pedig a maga alig 7 százalékával a Szocialista Párt történetének mélypontját jelentette.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! („Indulás!” vagy „Előre!”) nevű politikai mozgalmát.

Marine Le Pen – aki annak ellenére, hogy alulmaradt, a Nemzeti Front történetének eddigi legjobb eredményét hozta – telefonon már elismerte vereségét, és gratulált Macronnak. A centrista mozgalmát egy éve létrehozó Macron május 14-ig hivatalosan is átveszi az elnökséget a leköszönő François Hollande-tól, és 39 évesen ő lesz Franciaország legfiatalabb elnöke.

A becslések szerint a részvétel – az előrejelzett mintegy 74 százalékkal – elmaradt az első fordulóétól.

Hirdetés

Európa és a világ vezető politikusai közül többen máris üdvözölték az uniópártinak tartott Macron győzselmét. Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap este. De gratulált a centrista politikus győzelméhez Theresa May brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is, aki szerint Macron sikere „az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme”.

„Számítok Franciaországra – amely Európa szívében marad –, hogy vele együtt változtatjuk meg az Európai Uniót, és hogy közelebb visszük azt az európai polgárokhoz” – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.

Donald Trump amerikai elnök is gratulált a megválasztott francia elnöknek, szokása szerint Twitter-üzenetben. „Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát” – olvasható Trump bejegyzésében. Korábbi megnyilatkozásaiban Donald Trump óvatosan nyilatkozott a francia elnökválasztásról, kifejtve, hogy bárki legyen is Franciaország új elnöke, az amerikai kormányzat szívesen működik együtt vele.

Hirdetés