Vajon Csíksomlyóra is ellátogat Ferenc pápa?

A bukaresti érsek szerint szinte biztos, hogy 2018-ban Romániába látogat az egyházfő.
Hirdetés

Majdnem bizonyos, hogy jövőre Romániába látogat Ferenc pápa – jelentette ki Ioan Robu, Bukarest római katolikus érseke pénteki sajtótájékoztatóján Kolozsváron. Az érsek úgy vélekedett, a pápa romániai látogatását össze lehetne kapcsolni a kommunista börtönökben mártírhalált halt hét görögkatolikus püspök boldoggá avatásával.

Csíksomlyó is szerepel a lehetséges helyszínek között

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia pénteken zárult kolozsvári ülésén vitatta meg a várt pápalátogatás kérdését. Az ülésről kiadott közlemény szerint a püspökök a pápát egyes romániai katolikus közösségek körébe és zarándokhelyeire hívták meg. Ezek között Balázsfalvát, Csíksomlyót, Máriaradnát és Bákót említették.

Muary Buendia bukaresti apostoli nuncius arról tájékoztatta a római katolikus és görögkatolikus püspökök közös testületét, hogy a pápa el akar menni Romániába „egy, az egység nevében szervezett látogatásra”.

Ioan Robu felidézte, hogy a katolikus egyházfő már három meghívást kapott Romániába: egyet az államfőtől, egyet a Román Ortodox Patriarchátustól és egyet a Romániai Katolikus Püspöki Konferenciától.

„Nem tudjuk, mikor jön, de majdnem biztosak vagyunk benne, hogy jövő évben eljön” – fogalmazott az érsek Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban, hozzátéve: bízik benne, hogy az egyházfő hozzájárul majd ahhoz, hogy a hét mártír püspök boldoggá avatása ebből az alkalomból történjen meg.

Mint megírtuk, áprilisban a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség azt közölte: egyelőre nem tűnik időszerűnek a pápalátogatás, hiszen Románia a mai napig sem szolgáltatta vissza a római katolikus egyháztól a kommunisták által ellopott javakat.

Hirdetés

Florentin Crihălmeanu, a Kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspöke úgy nyilatkozott: a hét püspök boldoggá avatási iratcsomója már „a bíborosok asztalán van”.

A két egyházi méltóság a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia idei első plenáris ülésén vett részt, amelyet május 3-a és 5-e között tartottak Kolozsváron.

Az ülésen 15, római- és görögkatolikus püspök, valamint Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa és Anton Coşa kisinyovi püspök vett részt.

Hirdetés