Vigyázó szemetek a parlamentre vessétek

Máris tüntettek Kolozsváron és Bukarestben a korruptaknak megkegyelmező tervezet ellen.
Hirdetés
Kolozsváron pár tucat, Bukarestben pár száz ember tüntetett ma este a közkegyelmi törvénytervezetnek ma a szenátus jogi bizottságában elfogadott módosítása ellen. A testület holnap is ülésezik, a kérdésben pedig a képviselőház dönt majd.
 
Mindenesetre a ma kieszközölt módosítás szerint közkegyelemben részesülnek mindazok a személyek, akiket letöltendő börtönbüntetésre ítéltek megvesztegetés vagy csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt, ha megtérítik az okozott kár értékét. A tervezet a 2017. január 1-jéig elkövetett bűncselekményekre vonatkozik.
 
Kolozsváron a Főtéren kezdtek gyülekezni este kilenc körül, a mintegy ötven ember több trikolórt hozott, mint ahány táblát. Időnként felzúgott, hogy Együtt megmentjük az egész Romániát, illetve hogy A PSD a vörös pestis. Végül a megjelentek abban maradtak, hogy ha a törvényhozásban marad a ma elfogadott változat, akkor vasárnap este nyolctól vonulnak nagy számban utcára.
 
Esti éberségi gyakorlat a Főtéren
 
Esti éberségi gyakorlat a Főtéren a közkegyelmi törvénytervezet szerdai módosítása miatt | Fotók: Szabó Tünde
 
Bukarestben a Victoria téren gyűltek össze a Digi24 hírtelevízió becslése szerint több mint ezren. Tolvajok! Tolvajok! – skandálták a kormány székhelyeként működő Victoria palota előtt, és blokkolják a forgalmat a Lascăr Catargiu sugárúton. 
 
A szenátus jogi bizottságában ma elfogadott módosítást viszont a kormány nem támogatja. Sorin Grindeanu kormányfő a Facebook-oldalán közölte, hogy a kormány saját, eredeti törvénykezdeményezését támogatja a közkegyelem ügyében, amelyben a korrupciós bűncselekmények olyan kivételekként szerepelnek, amelyekre nem vonatkozik a tervezett közkegyelem.
 
A mai módosítás kellemetlen meglepetésként érte Klaus Iohannist is, nyilatkozta az éppen Suceaván tartózkodó államfő. Mivel a törvénytervezetet egyelőre még csak a jogi bizottság vitatja, a mai döntést az államfő nem kívánta részletesen kommentálni.
 
A korrupciós bűncselekmények büntetéseinek közkegyelemmel történő eltörlését még szerda délután elítélte a főügyészség és romániai ügyvédi kamarák szövetsége. Irina Kuglai, a főügyészség munkatársa emlékeztetett, hogy Románia nem rendelkezik külön stratégiával a zsebtolvajlás vagy a gondatlanságból elkövetett testi sértések ellen, ellenben ötéves stratégiát dolgozott ki a korrupció visszaszorítására. 
 
Ha a közkegyelmi törvénybe bekerülnek a korrupciós bűncselekmények, azok az állami intézmények akadályozzák a főügyészséget ennek a stratégiának a végrehajtásában, amelyeknek épp hogy támogatniuk kellene. A korrupciós bűncselekmények elkövetőit nem szabadna közkegyelemben részesíteni, szögezte le Irina Kuglai.

Hirdetés