Megszavazták: a korruptak is közkegyelmet kapnak

Hiába ígérgette a PSD, hogy erre nem kerül sor, a szenátus jogi bizottsága most rábólintott.
Hirdetés

Megszavazta szerdán a szenátus jogi bizottsága, hogy a készülő közkegyelmi törvény vonatkozzon a korrupciós bűncselekményekre is.

Vagyis: a kormány boszorkánykonyhájában hónapok óta készülő módosítás szerint közkegyelemben részesülnek mindazok a személyek, akiket letöltendő börtönbüntetésre ítéltek megvesztegetés vagy csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt, ha megtérítik az okozott kár értékét. A tervezet a 2017. január 1-jéig elkövetett bűncselekményekre vonatkozik.

A jogi bizottság öt PSD-s szavazattal, a PNL, az USR és az RMDSZ egy-egy ellenszavazata mellett fogadta el Şerban Nicolae, a testület szociáldemokrata elnökének javaslatát. Két PNL-szenátor nem volt jelen az ülésen.

Az érdekkonfliktus és a hivatali visszaélés kapcsán nem született döntés, a testület csütörtökön folytatja ülését.

A tervezet kapcsán a képviselőház a döntő ház.

Hirdetés

Mint ismeretes, az emberek százezreit megmozgató februári utcai megmozdulások többek között azért robbantak ki, mivel a kormány bejelentette, hogy amnesztiát hirdetne bizonyos kategóriájú elítéltek esetében. Akkor a kormány még azt hangsúlyozta, hogy a közkegyelem nem vonatkozna a korrupciós bűncselekményekre.

Az országos börtönigazgatóság becslése szerint jelenleg mintegy 240, korrupció miatt elítélt személy ül börtönben.

Hirdetés