Borzongás a kastélyban

Akkor is reszketünk majd a TIFF bonchidai hétvégéjén, ha véletlenül meleg lesz június elején. Vad oroszlánok szabadulnak a filmvászonra.
Hirdetés
A TIFF nemzetközi filmfesztivál családi hétvégéje egyáltalán nem családi melegben fog csúcsosodni. A június 2-án kezdődő fesztivál rögtön egy hétvégébe torkollik, mégpedig a már szokásos Víkend a kastélyban programsorozatba. 
 
A kolozsvári fesztivál június 3-án és 4-én kilátogat a bonchidai Bánffy-kastély udvarára, azt napközben gyerekprogramokkal és -előadásokkal, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal foglalja el, a két estét pedig olyan filmekkel, amelyekbe rendesen bele fogunk borzongani.
 
Szombat este 21:45-től vetítik a Roar című amerikai filmet, amelynek marketingje szerint teljesen vad, szelidítést és idomárokat nélkülöző oroszlánokkal, tigrisekkel és más vadállatokkal forgatott 1981-ben Noel Marshall. A rendező játssza a főszerepet is, felesége, Tippi Hedren szintén szerepel, akárcsak annak lánya, Melanie Griffith.
 
Se a leírásból, se a trailerből nem derül ki semmi a cselekményről, csak az látszik, hogy a szereplők vadállatokkal együtt vagy elől szaladnak, birkóznak vagy hancúroznak velük, és közben feláll a szőr a hátunkon, hogy kinek mikor harapja át a nyakát egy tigris vagy más óriáscica. (A szervezők szerint a film nagyon is összhangban van a TIFF idei vizuális világával, de erről csak később árulnak el részleteket.)
 
 
A forgatáson állítólag nem sérült meg egyetlen állat sem a 150 közül, a stáb 70 tagja viszont igen, maga a rendező-főszereplő is az állatokkal történt interakciókban. A 11 évig készülő filmet a valaha forgatott leveszélyesebb filmként aposztrofálják, és az Egyesült Államokban is csak 2015-ben mutatták be.
 
Vasárnap este ugyancsak 21:45-től élő zenei aláfestéssel vetítik Fritz Lang 1927-es klasszikusát, mivel idén 90 éves a Metropolis. Gottfried Huppertz eredeti zenéjét a kolozsvári filharmonikusok fogják előadni a német Stefan Geiger vezényletével, aki 2013-ban és 2015-ben is vezényelt már a TIFF-en. A 2026-ban játszódó némafilm legalább akkora csavar(gás) az időben, mint 2017-ben a grandiózus kastélyrom, amelynek udvarán vetítik.
 
A két vetítés egyaránt 15 lejbe kerül, jegyek már kaphatók a jegymester.ro-n és a TIFF2017 okostelefonos alkalmazásban.

Hirdetés