Kolozsvári zászlóbotrány: a csendőrség a szervezőkre hárítja a felelősséget

Az RMDSZ és a Néppárt megyei vezetőinek küldött válaszukban viszont egy szót sem írnak arról, törvényes-e az Erdély-zászló lobogtatása.
Hirdetés

Válaszolt a Kolozs megyei csendőrség arra a petícióra, amelyet Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke és Soós Sándor megyei EMNP-vezető intézett Románia belügyminiszteréhez, és amelyben azt tudakolták, hogy jogszerűek-e voltak-e a március 15-i hatósági intézkedések, és illegálisnak számít-e Romániában Erdély zászlaja. A belügyminisztérium átruházta a válaszadás jogát a csendőrségre – tudósít a Néppárt közleménye.

A csendőrség válaszában továbbra is a szervezőket hibáztatja a kialakult helyzetért. „A felvonulás ideje alatt 4 személy nem tartotta tiszteletben a szervezők követelését. Ezzel kapcsolatban a csendőrség kivezényelt egységeit megkereste Czirmay Zoltán úr, abból a célból, hogy biztosítsák a szükséges támogatást és alkalmazzák a törvényes előírásokat” – szögezi le a csendőrségi válaszlevél, amely szerint a szervezők képviselője több ízben is a csendőrökhöz fordult amiatt, hogy a jelzett személyek nem voltak hajlandók betartani az utasításait.

A Néppárt képviselői mind a négy esetben bírósági úton támadták meg a jegyzőkönyveket, s az ügy tisztázása érdekében arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy mindkét felet (a szervezőket és a csendőrség érintettjeit is) idézzék be szembesítésre, hogy mihamarabb kiderüljön, mi is történt pontosan az idei kolozsvári nemzeti ünnepen – fogalmaz a néppárti közlemény.

A csendőrség válasza azonban nem tartalmaz semmiféle utalást arra nézve, hogy törvényes-e vagy sem az Erdély-zászló használata.
 

Hirdetés