Dortmundi robbantás: a német rendőrség máris őrizetbe vett egy gyanúsítottat

A helyszínen talált írások alapján a merényletet Allah nevében követték el. Az is kiderült, milyen követeléseik lettek volna az elkövetőknek.
Hirdetés

Őrizetbe vettek egy embert Németországban a Borussia Dortmund (BVB) labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben – jelentette be szerdán a német szövetségi legfőbb ügyészség szóvivője.

A kedd esti támadással kapcsolatban két ember került a hatóságok látókörébe. Mindketten az „iszlamista spektrumhoz” tartoznak. Házkutatást tartottak náluk, az egyiket őrizetbe vették. Egyelőre vizsgálják, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatását – ismertette Frauke Köhler a legfőbb ügyészség karlsruhei központjában tett sajtónyilatkozatában.

Az eddigi adatok szerint

feltételezhetően terrorista hátterű merénylet történt,

de az indíték egyelőre ismeretlen. A helyszínen három, azonos szövegezésű írást találtak, amelyek alapján „lehetségesnek tűnik az iszlamista háttér”. A szöveget mindenekelőtt a muzulmán vallással és kultúrával foglalkozó tudomány, az iszlamológia elemzési szempontjai szerint vizsgálják – mondta a szóvivő.

A német sajtóban megjelent híreket megerősítve hozzátette, hogy az  „Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében” kezdetű, aláírás nélküli szöveg tartalmazza azt a követelést, hogy vonják vissza az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióból a német légierő Tornado felderítő gépeit és zárják be a németországi Ramsteinnél működő amerikai légi bázist.

Hirdetés

Az interneten megjelent egy másik szöveg is, amely szélsőbaloldali háttérre utal, ennek eredetisége az első értékelések alapján erősen kétséges.

A robbanószerkezetekben fém szegecseket helyeztek el.

Egy ilyen tárgy áthatolt az autóbusz szélvédőjén és belefúródott egy ülésbe. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komoly baj – emelte ki a súlyos, állam elleni ügyekben illetékes ügyészség szóvivője. A pokolgépek összetételét és gyújtószerkezetét még tanulmányozzák.

Hirdetés