Áder János aláírta a lex CEU-t

A hivatalos határidő szerinti utolsó napon döntött arról, hogy a tiltakozások ellenére kihirdeti a magyar felsőoktatási törvény módosítását.
Hirdetés

Áder János köztársasági elnök elrendelte a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését, mivel úgy véli az nem sérti az Alaptörvényt. Az elnök tekintettel „az elmúlt napokban felmerülő alkotmányos aggályokra”, szokatlan módón, egy hétfőn este kiadott közleményben magyarázta el a törvényjavaslattal kapcsolatos álláspontját.

A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak – írja az elnök bejelentve, hogy aláírta a törvénymódosítást.

Áder nyilatkozatában igyekszik megnyugtatni azokat, akik „egyetemük jövőjéért aggódnak”: azt kérte a kormánytól, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében.

„Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék” – olvasható a nyilatkozatában.

A nyilatkozat teljes szövege itt érhető el. 

Hirdetés

A CEU-törvényt a múlt héten, kivételes eljárásban fogadta el a parlament, aminek a nyomán nemcsak egyetemi oktatók, diákok és pártok, hanem sok külföldi közgazdász, tudós, és 15 Nobel-díjas is tiltakozott. A törvény ellen emelt szót továbbá az amerikai külügy, több európai vezető, köztük a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is. Vasárnap ezrek vonultak utcára Budapesten.

Erdélyből is üzentek Balog Zoltánnak és Orbán Viktornak: több mint száz magyar oktató, kutató és véleményformáló kérte a felzúdulást keltő törvénymódosítás visszavonását.

A törvényjavaslat várhatóan az Alkotmánybíróság elé kerül. Ha valamelyik párt felvállalja az ügyet, akkor az indítványhoz 50 képviselő aláírására lesz szükség, ha nem, akkor Székely László ombudsman vagy a CEU is kérheti a taláros testület beavatkozását.

Hirdetés