Elfogadták a „lex CEU”-t

A törvénymódosítás következtében kétségessé válhat a budapesti Közép-európai Egyetem sorsa.
Hirdetés

A magyar Országgyűlés 123 igen szavazattal, 38 szavazat ellenében megszavazta a felsőoktatási törvény módosítását, amely sokan „lex CEU”-ként emlegetnek, mivel bírálói szerint egyes rendelkezéseit kifejezetten a Soros György által alapított és finanszírozott Közép-európai Egyetemre szabták.

Az Index beszámolója szerint a javaslatot megszavazta hét igazoltan távol levő képviselő kivételével az összes fideszes és KDNP-s képviselő, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is. Nemmel szavazott az MSZP, az LMP, illetve hét független képviselő. A Jobbik-frakció és a parlamentet bojkottáló, Gyurcsány Ferenc vezette DK képviselői nem szavaztak.

Mint arról beszámoltunk, a felsőoktatási törvény módosításával a magyar kormány deklarált célja az, hogy rendezze a Magyarországon működő külföldi egyetemek helyzetét. A „lex CEU”-ról szóló összefoglalónkat itt olvashatja.

A törvénymódosítás ellen erdélyi értelmiségiek is tiltakoztak, Kolozsváron pedig a CEU-t támogató villámcsődületet tartottak a magyar főkonzulátus előtt.

A CEU Áderben reménykedik

Az egyetem a kedden elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt – közölte a CEU elnök-rektora, akit az intézmény budapesti sajtótájékoztatóján online kapcsoltak Washingtonból.

Michael Ignatieff csalódását fejezte ki a törvénymódosítás miatt, amelyet megfogalmazása szerint egy hét alatt, „minden vita nélkül áterőszakoltak az Országgyűlésen”. Hozzátette: az elfogadott verzió rosszabb, mint az eredeti, a 2018. január 1-jére előrehozott határidő nehezen betartható.

Megerősítette: a CEU folytatja jelenlegi működését és programjait minden körülmények között, a diplomáik kétségbe vonása ellenére; elsődleges tervük, hogy Budapesten maradhassanak. Ignatieff ismét úgy fogalmazott: Budapest az otthonuk.

Hirdetés

Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese kérdésre válaszolva azt mondta: a Közép-európai Egyetem nem tud működni a CEU nélkül, nem áll szándékukban szétválni.

Az amerikai nagykövetség csalódott

Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a Közép-Európai Egyetem (CEU) függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért – közölte az amerikai nagykövetség kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az Egyesült Államok csalódással értesült arról, hogy a Közép-Európai Egyetemet célba vevő törvényt kedden gyorsított eljárással elfogadták. Annak ellenére fogadták el a törvényt, hogy az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei fejezték ki korábban komoly fenntartásaikat – olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította, és 26 éve fontos eleme az amerikai-magyar kapcsolatoknak.

Hirdetés