Megütsz egy tanárt? Még több dutyit kaphatsz!

Az ellenzék inkább a korrupt politikusoknak adna nagyobb büntiket.
Hirdetés

Az van, hogy a jelenleg érvényben levő törvény szerint, aki megüt vagy bántalmaz egy tanárt, 5 év börtönnel is büntethető. Ha pedig az illető (legyen az diák, szülő, rokon, bárki) súlyos testi sértésben részesíti az oktatót, akkor 10 év börtönnel sújtható. Ez így rendben volna, gondolná a polgár.

Úgy tűnik azonban, hogy még sincs rendben. Șerban Nicolae szenátor (Román Szociáldemokrata Párt, PSD) – tudják, az a Nicolae, aki a közelmúltban ugyancsak támogatta a korrupcióért elítéltek büntetésének enyhítését –, szóval ez az úr úgy gondolja, hogy a fent említett büntetések nem elegendők. Ha minden jól alakul, és a javaslatból törvény lesz, a tanárokat bántalmazók a jövőben hat és fél év börtönre számíthatnak.

Nicolae meg is indokolta javaslatát: „Több mint 70.000 romániai tanárról tudunk, akit diákok szülők vagy más személyek megsértettek, megfenyegettek. A rendelkezésre álló tanulmány több mint félmillió diákot vizsgált, 1.200 iskolában.”

A projekt a szenátus jogi bizottsága elé került, ahol pozitívan láttamozták. Az ellenzék azonban tiltakozott, és a szavazás két héttel történő elnapolását kérte, mondván, hogy a Nicolae által idézett adatok kétévesek, és aktualizálni kellene őket. Továbbá, szerintük nem ezen a büntetésen kéne módosítani felfele, hanem például a korrupt politikusokén.

Ja, a javaslatban az áll, hogy csak akkor jön a magasabb bünti, ha a diák, szülő, akárki az iskola területén bántalmazza a tanárt. Na de mi van akkor, ha megvárja a sarkon?

Hirdetés