Skócia függetlensége, újratöltve

A Brexit miatt ugyanis megváltozott a leányzó fekvése.
Hirdetés

A skót parlamentben a keddi napon elkezdődnek a második függetlenségi népszavazásra vonatkozó tárgyalások. Nocola Sturgeon skót miniszterelnök bejelentette, hogy a Skócia függetlenségére vonatkozó újabb népszavazásra valamikor 2018 ősze és 2019 tavasza között lehet számítani.

A skót választópolgárok többsége a 2014-es népszavazás alkalmával visszautasította Skócia függetlenedését, viszont Sturgeon szerint az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból megváltoztatta a helyzetet. A skót miniszterelnök szeretné elérni, hogy Skóciának határozott álláspontja legyen az ügyben, mire a Brexit lezajlik.

Theresa May brit miniszterelnök viszont azon a nézőponton van, hogy egy újabb skót népszavazás további szakadásokhoz vezethet, amelyek hatalmas mértékű gazdasági instabilitást eredményezhetnek, az Egyesült Királyság számára legrosszabb pillanatban.  Ezt a vélekedést Nicola Sturgeon úgy kommentálta, hogy a brit miniszterelnök semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó Skóciával, ami a Brexitet illeti, úgyhogy…

Hirdetés