Óriási a szakadék a romániai régiók között

Többsebességes Európától félünk, miközben többsebességes országban élünk.
Hirdetés
Rendkívül nagyok a romániai régiók közötti eltérések, a leggazdagabb és a legszegényebb megyék aránya 1 az 5-höz – idézi az Agerpres hírügynökség Ionuț Dumitrut, a Pénzügyi Tanács elnökét.
 
„A gazdaság tavalyi növekedése teljes egészében a fogyasztás növekedésére épült. 4,8 százalékos gazdasági növekedés, amiből a fogyasztás hozzájárulása 4,8 százalék, a beruházások hozzájárulása nulla. Tavaly a gazdaság minden beruházás nélkül 4,8 százalékot nőtt. Ennek nagyon el kellene gondolkodtatnia bennünket, és fel kellene vetnie a kérdést, hogy mennyire lesz fenntartható ez az óriási növekedés. Az elmúlt évben az ipar 1,7 százalékkal, a gazdaság pedig 4,8 százalékkal nőtt. A fogyasztás növekedését a bérek gyors növekedése okozza, tehát nagy arányban nő a béralap, a fogyasztó közérzete javul. Óriási eltérések vannak a régiók közt olyan körülmények között, hogy napi beszédtéma a kétsebességes Európa” — mondta Dumitru.
 
Hozzátette: nyugodtan lehetne többsebességes Romániáról beszélni.
 
„Bukarest, Kolozs, Szeben vagy Brassó megyében az egy főre jutó nemzeti össztermék sokkal nagyobb, mint Botoșani vagy Vaslui megyében. Egy az öthöz az egy főre eső GDP aránya a legszegényebb és leggazdagabb megye között. A szegény régiók, és ide tartozik a megyék többsége, idővel, sajnos, még szegényebbek lesznek. Erősen fogy a lakosság is. Van olyan megye, ahol az elmúlt 15 évben elveszítettük a lakosság egyötödét. Ez rengeteg” – tette hozzá a Pénzügyi Tanács elnöke. 

Hirdetés