A betegek viselkedése miatt léptek spontán sztrájkba egy kórházban

A Hunyad megyei kisvárosban az egészségügyi alkalmazottaknak elegük van abból, hogy a betegek inzultálják őket.
Hirdetés

Spontán tiltakozásba kezdett a Hunyad megyei Brád (Brad) város egészségügyi személyzete a betegek viselkedése miatt. Csütörtök délután körülbelül egy órára szüntette be a munkát 70 egészségügyi és adminisztratív munkakörben dolgozó alkalmazott. Elmondásuk szerint feszült hangulatban kell dolgozniuk egyes személyek miatt, akik semmilyen szabályt nem tartanak be a vizsgálatok során, főként a sürgősségi eseteket fogadó szolgálatokon.

Az intézmény udvarán összegyűlt orvosok és nővérek arra panaszkodtak, hogy az utóbbi időben megnőtt a szóbeli bántalmazások száma a betegek hozzátartozói vagy az olyan páciensek részéről, akik nem igényelnek kórházi beutalást.

„Felháborítónak tartjuk egyes betegek és hozzátartozóik viselkedését. Nincs türelmük, nem tartják tiszteletben a szolgálatos orvos által előírt beosztást, fenyegetik az orvosokat és a nővéreket. Az orvosok nem tesznek feljelentést a rendőrségen, mert félnek, hogy utólag bántalmazzák őket. Nem lehet nyomás alatt dolgozni” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Ioan Cobori kórházmenedzser.

Az intézményvezető két példát is felidézett, amikor elmondása szerint roma származású személyek szóban bántalmazták és megfenyegették az orvosokat. Az első esetben egy páciens szomszédai kérték, hogy azonnal utalják be a kórházba az illetőt, annak ellenére, hogy a beteg nem kívánta ezt. A második esetben egy kiskorú anya megtagadta, hogy egy jobb besorolású kórházba helyezzék át beteg kislányát, ezt az ügyet a rendőrségen is jelentették.

A brádi kórház vezetője szerint szigorítani kellene az orvosok bántalmazására vonatkozó törvényeket, és megvédeni a munkáját végző kórházi személyzetet – írja az Agerpres.  

Hirdetés