Támogatja a CSM a közkegyelmet

Viszont módosítaná a büntetéshatárt, ami alatt kegyelemben részesülnének az elítéltek, hogy ne veszélyeztesse a társadalom biztonságérzetét.
Hirdetés
A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagjai kedvezően véleményezték, módosító javaslatokkal, az egyes büntetések kegyelemben részesítéséről szóló törvény tervezetét – jelentette be kedden Mariana Ghena, a CSM elnöke. „A CSM észrevételei arra vonatkoznak, többek között, hogy egyes előírásokat összhangba kell hozni a Büntetőtörvénykönyvvel” – mondta Gheana CSM ülése után. 
 
A közigazgatási igazgatóság által megfogalmazott álláspont szerint veszélyeztetheti a társadalmi biztonságérzetet, ha teljes egészében közkegyelemben részesítik az öt évnél kisebb börtönbüntetéseket. A szerzők szerint újra kell értékelni a büntetéshatárt, hogy ne kerüljenek szabadlábra olyan személyek, akik rendkívül súlyos bűncselekményeket követtek el, mert ez veszélyt jelenthet a közrendre és közbiztonságra. 
 
A részleges kegyelem kapcsán kifejtik: a jogszabály szövegének tisztán meg kellene fogalmaznia, hogy ez az öt évnél hosszabb időre elítéltekre vonatkozik, mert az öt év alattiakra amúgy is a teljes kegyelem lesz érvényes. 
 
Az álláspont megfogalmazói hiányolják azt is, hogy a jogszabályban nincs szó arról, hogy a közkegyelem érvényes-e azokra is, akiknek büntetését felfüggesztették, és ennek okán diszkriminatív helyzetek állhatnak elő. 
 
Javasolják a jogszabály címének megváltoztatását is, hogy az tükrözze azt, hogy a közkegyelem érvényes a szabadságvesztéssel járó nevelőjellegű intézkedésekre is.
 
A kormány közkegyelmi rendelettervezete ezreket rántott utcára már január második felében, a kormány beiktatása után két héttel. Az a tervezet nagyon súlyos volt, később a tüntetések hatására a kormány úgy döntött, törvényjavaslatként nyújtja be a parlamenthez, hogy legalább vitázni lehessen róla. Ezt a javaslatot véleményezte most a CSM.

Hirdetés