Megbírságolták a köztévét a kolozsvári Beatrice-koncert kapcsán elkövetett ámokfutás miatt

Mert az ócska manipuláció nem maradhat büntetlenül.
Hirdetés

Tízezer lejes bírságot szabott ki csütörtökön az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Román Televízió 1-es csatornájára, amiért a Beatrice együttes kolozsvári koncertjéről készült anyagával megszegte a tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó előírásokat.

Az ügyről készült jelentés szerint a TVR1 2016. augusztus 17-i esti híradójában Vitatott koncert (Concert controversat) címmel anyagot sugárzott a Kolozsvári Magyar Napokon fellépő Beatrice együttes koncertjéről. A CNA megállapítja, hogy az anyaggal a TVR1 áthágta az audiovizuális törvény előírásait, amelyek értelmében az audiovizuális tartalmakat előállító szolgáltatók kötelesek objektív és korrekt tájékoztatást nyújtani az eseményekről. A jelentés többek között rámutat, a hír- és vitaműsorok több követelménynek kell hogy eleget tegyenek, gondoskodni kell például a hírek pontos megfogalmazásáról és bemutatásáról, valamint arról, hogy a tudósítás tárgya és a kísérő képek között valós kapcsolat álljon fenn.

A TVR1 jelen lévő képviselője elmondta, hogy az ügyben belső vizsgálatot rendeltek el, és hogy a tudósítást készítő személynek nem hosszabbították meg a szerződését, már nem dolgozik a tévénél.

Mint megírtuk, a tudósításban a Beatrice Utálom az egész XX. századot című dala kapcsán próbálták azt sugallni, hogy az együttes a náci és a kommunista diktatúrákat dicsőíti, egyben megpróbálták irredenta, revizionista színben feltüntetni a rendezvényt.

Hirdetés