Tüntetés Kolozsváron a Btk. módosítása ellen | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 5. vasárnap, 17:48
Országszerte mára hirdették a legnagyobb tüntetéseket a kormány Btk-t módosító rendelete ellen. A rendeletet a kormány kora délután visszavonta, de már senki se hisz nekik.

Mindenki úgy készült lélekben és logisztikában is, hogy a mai, a hatodik esti tüntetés lesz a legnagyobb nemcsak Kolozsváron vagy Bukarestben, hanem országszerte. Ma kora délután a Grindeanu-kormány visszavonta a kedd éjszakai, még hatályba nem lépett sürgősségi rendeletét, amely részben kivette volna a hivatali visszaélést a Büntető törvénykönyv hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel.

Csakhogy:

  1. Már senki az eddig tiltakozók közül nem hisz a kormánynak vagy a kormánypárt elnökének, Liviu Dragneának. A megmozdulások Facebookos szervezése nem állt le, sőt: a felhívások azzal gyarapodtak, hogy mindenki inkább a hangját hozza, mint a vuvuzellát, mert azok elnyomják a tiltakozók üzenetét, és megrémítik a gyerekeket. Szintén a gyerekek miatt kérik a tüntetők társaikat, hogy hagyják otthon az obszcén feliratú táblákat. Sokan továbbra is nagyon dühösek, és egyenesen a kormány lemondását követelik. Ráadásul oda kell figyelni egy másik, január 25-én meghozott, 9-es számú sürgősségi rendeletre is, amely eltörli egy évig a felső határát annak az összegnek, amelyet a helyi és megyei önkormányzatok kérhetnek a központi költségvetésből anélkül, hogy ezért törvény elé állítanák a vezetőiket.
  2. A Grindeanu-kormány mai, rendeletvisszavonó rendeletével azért még módosítja pár helyen a büntető perrendtartást, de ennek mibenlétét a kormányon kívül még nem sokan ismerik. Viszont állítólag szembemegy az alkotmánybíróság egyik tavalyi döntésével. Ha a parlament törvényként jóváhagyja a mai visszavonást, azt a jóváhagyó törvényt az alkotmánybíróság megsemmisítheti, és így (automatikusan?) életbe lép az eredeti, 13-as sürgősségi rendelet, amely ellen hatodik estéje tüntetünk.

Óriási tehát a bizonytalanság, a kormány nem tett meg mindent a helyzet tisztázásáért és a kedélyek lenyugtatásáért. Kövessék velünk ma is, mi történik az utcán.

összesen: 27 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
Történelmi jelentőségű tiltakozás

- ezt írja a Digi24, amely szerint vasárnap este Romániában mintegy 600 ezer ember ment az utcára. Lehet, hogy ez jóindulatú túlzás - Kolozsvárral kapcsolatban például 45 ezerről írnak, és annyian talán mégsem voltunk -, de egyezzünk ki úgy félmillióban.

A köd elfojtotta a kolozsvári bulit

Még ilyen korán nem ért véget tüntetés Kolozsváron ezen a héten. A végső dobolást a vastag köd halkította le végül, mostanra már a hangosítást is elpakolták. A csendőrök is szedelőzködnek.

Hamarosan kiderül, lesz-e folytatás, mert Bukarestben is, Kolozsváron is a kormány lemondását követő skandálások után olyanokat vetítettek ki, hogy "Nem hiszünk nektek!", "Kitartunk!".

Három srácot elvittek a bukaresti rendőrök

 A Digi 24 hírtévé szerint összeakaszkodtak egy negyedik férfival. Kiemelték a tömegből a csendőrök, és elvitték a srácokat az örsre.

Cuki magyar lányok,

akik kimentek tüntetni. Aztán csináltak fotókat. Aztán feltették a Facebookra. És odaírták: No vezi Dragnea, ce-ai făcut? Au ieșit și unguroaicele la protest!!!!

Vagyis: Látod, Dragnea, mit csináltál? A magyar lányok is kijöttek tüntetni!!!

Bob Rădulescu nyomja a levezető show-t Kolozsváron

Rendesen megskandáltatja a maradék öt-nyolcezres tömeget a jelenlegi kormány ellen, és kitartásra buzdít. Ütemes vastapsot indít, megígérteti mindenkivel, hogy legközelebb elmegy szavazni.

Megy az ugrálás, dobolás, a buli miatt alig akarnak hazamenni az emberek. Eljátsszák az izlandi szurkolók HÚ-zását is. Miközben a téren akkora a köd, amilyen Izlandon még a gőz sem a gejzírek közelében:

Ködbevesző tüntetés

Óriási üdvricsaj fogadja a bejelentését, hogy az egész országban 600 ezer ember, Kolozsváron 60 ezer, Bukarestben a Victoria téren 300 ezer ember vonult ma este utcára.

Így nézett ki a bukaresti Győzelem tér

este 9 óra után. Impozáns látvány, ez kétségtelen.

A golánhimnuszra, majd a Voltaj új számára

távoztak és távoznak ezrével az emberek a térről. Nem a Voltaj-dal miatt, bár olyan kormányellenes feliratot is láttunk nemrég, hogy "Arra késztettetek, hogy Voltajt hallgassak. Vigyen el az ördög!"

Bukarestban rohadt sokan vannak az utcán

A különböző források becslései eltérnek, ami a bukaresti tüntetők létszámát illeti, az Agerpres szereint 9 óra környékén 120 ezren voltak kint, a Mediafax 150 ezret ír, a Digi24 pedig 300 ezerre becsüli a kormánypalota előtti tömeget.

Mindenesetre hatalmas tömegről van szó, az emberek mobiltelefonjaikkal és lámpákkal "gyújtották meg" a Győzelem teret, 10-kor pedig, akárcsak másutt az országban, elénekelték a román himnuszt.

Színültig telt a Főtér,

a körbevivő autós sávok is. Rövid beszédek után telefonok fényében és gitárkísérettel énekli a több tízezres tömeg a román himnuszt. Hát nem semmi. 

Felszáll egy lampion is, de gyorsan eltűnik a vastag ködben.

 

 

Mit akartok? Hogy hozzam anyámat?

- olvassuk az egyik táblán a sok száz között, miközben 45 perce áramlik vissza a menet a Főtérre a Jókai utcán. Úgy, hogy közben több százan szélednek szét a környező utcákban haza vagy a közeli kocsmákba melegedni. Kicsit jobban lehűlt a levegő, mint tegnap este, de a táblafolklór annyira szórakoztató, hogy alig érezzük a hideget.

Világító telefonokkal

és tíz másodperces (relatív) csenddel szolidarizáltunk a mindenhol máshol tüntetőkkel, és emlékeztünk meg a Colectiv-tűzben elhunyt 64 áldozatról. A városháza tornyának Enescu-muzsikája biztosította az aláfestést.

Ugrálással és tapssal színesítjük a dobpergést, amivel a szolidaritást és a megemlékezést gyorsan meg is ünnepeltük.

A kolozsvári menet közben elérte a polgármesteri hivatalt,

azt meg se merjük saccolni, hol lehet a vége, talán a prefektúránál. Ma sokkal több a skandálás, mint tegnap, nem nyomja el a folyamatos dudálás.

Az eddig bevett szlogenek mellett egyre gyakrabban követelik a kormány lemondását.

Csomagoljatok

Grindeanu lemondatja Florin Iordache igazságügyi minisztert,

az ominózus sürgősségi rendelet előterjesztőjét. A kormányfő ezt a Romania Tv vasárnap esti műsorában nyilatkozta, arra a kérdésre, hogy kéri-e a miniszter lemondását. Grindeanu válaszából kiderült, néhány napot még hagy Iordachének bizonyos halaszthatatlan ügyek elintézésére, mint például a részvétel a költségvetés parlamenti vitáján, de jövő héten meghozza ezt a döntést.

Délután kiderült, hogy Iordache azt mondta a keddi kormányülésen, minden jóváhagyást megkapott a rendelethez, pedig a CSM nem hagyta jóvá.

Grindeanu továbbra is azt kommunikálja, hogy az eredeti sürgősségi rendelet tartalma helyes volt, csak a kormány, illetve Iordache miniszter nem tudta megfelelően elmagyarázni a rendelet mellett szóló érveket.

„Más kérdés?”

Legalább húszezer ember indult a Főtérről,

miután az csurig telt, az autós sávok is. És minden tizedik közvetíteni akarta előtte Bob Rădulescut, ezért nekünk nem sikerült hálózatra csatlakozni. A színész óriási showt rendezett, megköszönt vállalkozóknak a hangosítást, a városházának az áramot, a csendőrségnek azt, hogy velünk együtt túlórázik.

Nem cseng jól a fülünknek

a gyakorta skandált „Kifelé a PSD-vel az országból!” („Afară, afară cu PSD din țară!”) rigmus, hallottuk már más tüntetéseken, más körülmények között, amikor a PSD helyett mást akartak elküldeni az országból. Ja, bennünket, magyarokat. Persze, most más a hangulat meg minden, de ha lehet, senkit se ebrudaljunk ki az országból, plíz.

Ezt a holland zászlót távolról magyarnak is lehet nézni,

a kék a sajátos fényviszonyok közepette akár zöldnek is látható. Erről jut eszünkbe, ugyanilyen lelkesedés övezné-e azt, ha elkezdenénk lobogtatni egy magyar zászlót, de viszonylag hamar leteszünk az ötletről, egyrészt mert nincs nálunk magyar zászló, másrészt mert megjelenik nem olyan messze a magasban egy dák (vagy római vagy dák-római) farkas, és ez az álmoskönyvek szerint nem kedvez a magyar nemzeti szimbólumok lobogtatásának.

Holland zászló és tüntető

Holland és EU-s zászló

a tömegben a rengeteg román között. A holland tulajdonosa tört románsággal fel is szólal: szavazati joga nincs, de tüntetni van joga, és él is vele. Köszöni a többieknek, azok köszönik viszont.

Sokféle ember él a nyitott mikrofonnal minden generációból, sokféle üzenettel. A Iohannist éltető pl. nem jön be, de az ésszerűeket és jóérzésűeket hosszan tapsolják.

Megköszönte a kisvárosokban tüntetőknek

egy lány, hisz ott sokkal nehezebb rászánniuk magukat az embereknek, hogy páran utcára vonuljanak, mint Kolozsváron a több tízezernek.

Megérkezett a monostori menet,

több ezer ember táblákkal, zászókkal. Hatalmas taps fogadja őket.

Óriási a tömeg és a hangulat

A tér szinte megtelt, a tömeg "lelóg" róla a Deák Ferenc utca elejére a haranglábig. Sokan állnak a keleti oldalon, hogy jobban lássák a nyugati homlokzatokra vetített jelszavakat.

Igazi naggyűlés hangulat van, hatalmas, össznépi taps és üdvivalgás fogadja egy volt forradalmár ellenállásra buzdító szavait. A szónokokat végre a tér mindegyik sarkában hallani, és mindegyik sarkából érkezik reakció is.

Dobosok a téren

összesen: 27 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19517
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.