Tüntetés Kolozsváron a Btk. módosítása ellen | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 4. szombat, 18:20
Egyre bizakodóbb arcok gyülekeznek a mai tüntetésre, mivel Liviu Dragnea belengette: esetleg visszavonják a masszív megmozdulásokat kiváltó kormányrendeletet. Lássuk a medvét!

Ötödik este gyülekezünk a kolozsvári Főtéren a kedd éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Ma egy órával korábban, hatkor kezdődik Kolozsváron a tiltakozás az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a Btk. hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel. Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány a kedd este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben. Itt pedig egy kolozsvári bíró fejti ki, miért káros az azóta törvényjavaslatként beterjesztett közkegyelmi tervezet, illetve a btk-t módosító sürgősségi rendelet, amely hat nap múlva lép életbe.

A mai tüntetést meghirdető Facebook-eseményen szavazást rendeztek az útvonalról. Ennek eredménye az, hogy nagyjából hétig leszünk a Főtéren, ahol megpróbáljuk eldönteni a következő napok útvonalait úgy, hogy minden lakónegyed sorra kerüljön. (Maga a megvitatás és döntés nehéz lesz, mivel az eddigi hangosbeszélők hangereje legfeljebb pár száz emberhez jutott el a több mint tízezer közül.)

Hétkor elindulunk a Deák Ferenc utcán, átvágunk a Bocskai téren, lemegyünk a Mărăști negyedbe, a Mărăști piaci körforgalomnál visszafordulunk a központ felé, vissza a Magyar utcán. A Főtér sarkán letérünk a Wesselényi utcán az állomás fele, hogy kikisérjük a bukaresti vonathoz azokat a diákokat, akik holnap a fővárosban szeretnének tüntetni az ellen a szociáldemokrata kormány ellen, amely február elsejétől megemelte az ösztöndíjukat, és ingyenessé tette számukra a vonatozást a CFR járatain.

A Facebook-esemény oldalán jelezték, így már nem akkora meglepetés, hogy néhány vendéglő az útvonal mentén forró teával és kávéval várja a tüntetőket. Tegnap is vártak, de nem arra mentünk, csak a belvárosban sétáltunk egy nagyot.

 

összesen: 32 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
Jövünk holnap is!

Ezt hallani leggyakrabban most a Főtéren a távozóktól is, a még maradóktól is. Nem hatotta meg őket a kormányfő bejelentése, „nem vagyunk frájerek (balekok)” - mondják.

A Digi24 hírtelevízió 35 ezerre saccolta a Kolozsváron ma este tüntetők számát, most viszont már csak egy legény van a gáton, pontosabban a korcsolyapálya korlátján, és lengeti az utolsó zászlót.

A holnapi tüntetést már tegnap elkezdték szervezni a Facebookon. Az az esemény A korrupció temetése néven fut, és este hétre hirdeti a kezdést, egy másik, ma létrehozott Facebook-esemény hatra a lakónegyedekbeli találkozót, és hétre a főtérit. Ez utóbbira már többen jelentkeztek be.

Hogy legyen erőnk holnap is kijönni, most visszavonulunk, és nyugodalmas feltöltődést kívánunk mindenkinek.

Óriási a bulizhatnék a Főtéren

Szólnak a dudák, peregnek a dobok, konganak a kolompok, pár százan ünnepelnek még. A tér szélén, a járdákon állnak a csendőrök, beszélgetnek, heherésznek, szendvicseznek.

A forradalom gyermekei - csak meg ne egye őket

Kelemen Hunor: a kormánypártok belátták, hogy tévedtek

Az RMDSZ elnöke is reagált Sorin Grindeanu miniszterelnök bejelentésére, miszerint visszavonják a Btk.-módosítást – tudósít az MTI.

„Egy országot nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel vezetni. De a mai döntés csupán a kormány hibáját korrigálja, a probléma megmarad: a Btk. több mint 40 cikkelye továbbra is alkotmányba ütközik. Mi jogállamot akarunk és egyértelmű törvényeket. Ehhez pedig az szükséges, hogy – egy széles körű vita után – módosítsuk a Btk.-t a parlamentben” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A kormányfő bejelentését a helyzet „normalizálása” felé tett fontos lépésként értékelte Mădălina Dobrovolschi, Klaus Iohannis államfő szóvivője.

„A kormány súlyos hibát követett el, és a kormány felelőssége, hogy megoldja az általa előidézett válságot. Az emberek tiltakozása legitim, demokratikus és korrekt” – jelentette ki az elnök szóvivője.

Nicușor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke „az utca hatalmas győzelmének” nevezte a rendelet hatálytalanításáról szóló kormányfői bejelentést.

A Btk.-módosító kormányrendelet hatályának felfüggesztését közigazgatási bíróságtól kérő Augustin Lazăr legfőbb ügyész úgy vélekedett: a „ráció a rendes kerékvágásba terelte a dolgokat”, amit ő is a civil társadalom sikereként értékelt.

Csepergő eső olvasztja a tömeget,

már csak félig van tele a tér, és gyorsan ürül. Azért még visszhangzik a vaskos PSD-szidás, majd a dobok átcsapnak latin-amerikai ritmusokba.

Dragnea master of the puppets

Már szinte mindenki értesült a kormány visszavonási bejelentéséről,

és az ünneplés mellett egyre többen kezdik követelni a visszavonás után a kormány lemondását mint következő lépést.

Az egész téren elénekelték a himnuszt, kivéve a harangláb felőli részen, ott a dobok peregnek folyamatosan. Közben százával indulnak haza az emberek minden irányba.

Visszatértünk a Főtérre ünnepelni

Az Unió utca sarkától áramlik vissza a tüntető tömeg a térre, jelentősen megfogyatkozva, de még így is több ezren. Tapsviharral és ugrálással jutalmazza magát, hiszen ma győzött a nép hangja, Grindeanu is megmondta.

Ugrálósat, majd guggolósat

játszott a Széchenyi tér előtt az a pár ezer tiltakozó, aki már kiért a Dacia utcából.

Guggolj le, ugorje fel

A tömeg a saját hangjától megittasultan skandálta a Főtér felé haladva, hogy „Együtt megmentjük Romániát!”

Az USR kolozsvári szervezetének elnöke, Elek Levente, akivel a hét órai induláskor futottunk össze, az óriási tömegre mutatva mondta: „ők négy év múlva mind ránk szavaznak majd!”

Ha egyben marad az USR - biztattuk az alig fél éve pártpolitizáló, fiatal vállalkozót.

A lustábbak a Horeán jöttek fel,

ők a Szamos-hídon csatlakoztak a menetnek az Uránia palota mellett kibukkanó elejéhez.

A Dacia utca kissé beszűkíti a történelmet

Sebaj, a Horea majd felszabadítja. Itt a Dacián éri a tíz óra a menetet, de csak az eleje tudja, hogy ilyenkor minden tüntető városban eléneklik a himnuszt. A derékhad türelmetlenül tülköl száz méterrel hátrébb.

A himnusz végét kitörő taps és ütemes romániázás fogadja.

Szó szerint dübörög a tüntetés a Kincses Városban

Így kell ezt felpörgetni:

 

Az állomás előtt jobbra kanyarodunk,

a Decebal utcát keresztezve a Traian utcán kígyózik vissza a menet a városközpontba. Egy része üdvrivalgással válaszol az állomás előtt a pár méterrel arrébb, a síneken dudáló masinisztának. Thomas is velünk van :)

Sokan visszafordulnak már itt, de ez elenyésző a menet méretéhez képest. 

Páran valószínűleg bosszankodnak, az elmúlt egy órában csak gyalog lehetett eljutni az állomásra, reméljük, senki se késte le emiatt a vonatját.

Az állomás környékén

járhat már a menet eleje. Mivel csak az odafele sávokon vonulunk, mégjobban elnyúlt az egész, a vége még nem ért ki a Horea útra. 

Leállt villamosok vezetői csengetnek, a buszokéi ütemesen tülkölnek,a tüntetők lelkesen ordibálnak, visszadudálnak. Horea úti erkélyeken állóknak skandálnak, hogy csatlakozzanak.

Állomás előtt

Mutattuk a hírt a tüntetőknek,

hogy Grindeanuék holnap rendkívüli kormányülésen visszavonják a Btk.-t módosító sürgősségi rendeletet. Többtucatnyi résztvevő spontán reakciója az, hogy résen kell lenni, nehog ez is csak valamilyen "smekkerkedésnek" bizonyuljon. Egyöntetű a bizalmatlanság a PSD-kormánnyal szemben, többen is jelezték, azért még holnap is kijönnek. Mert ki tudja, mit lép a kormány hétfőn.

Többen tankolnak a Mekinél

 De ehhez a mennyiségű kereslethez valószínűleg ez sem eléggé gyors étterem.

A teológia és a prefektúraközött

fordulnak rá a kolozsvári tiltakozók az állomáshoz vezető útra, miközben a csendőrséget éltetik, együttés röviden megmentik Romániát. Éneklés és skandálás csak sporadikusan alakul ki a folyamatos dudálás és fütyölés miatt.

Ti mit csináltok itt??

ÉS TÉNYLEG VISSZAVONJÁK

Sorin Grindeanu miniszterelnök is bejelentette. Részletek ITT!

BRÉKING: Tăriceanu szerint eltörlik a Btk.-módosítást

A szenátus elnöke bejelentette, hogy kormánykoalíció úgy döntött: visszavonják a Btk.-módosításról szóló sürgősségi kormányrendeletet. „Nem arról van szó, hogy meghátrálunk egy ellenfél elől, hanem hogy van bennünk annyi bölcsesség, hogy az egész ország érdekét nézzük". És mivel nincs semmi rejtegetnivalójuk, a rendelet semmiféle egyéni érdeket nem szolgál, miért ne vonják vissza. Ennyike.

A húszezer alulbecslés lehet,

ami a kolozsvári tiltakozók mai számát illeti. A Kétágú templomtól a Mărăşti téri körforgalmig húzódhat, de még egy ilyen széles és egyenes úton se lehet belátni, mint a Magyar utca. Nehéz lesz így lejutni az állomáshoz és ott megfordulni.

Legalább fél óra, ha nem több,

amíg ez a tömeg átkígyózik a Mărăști téri körforgalmon. Az eleje már a Szentpéteri templomnál, a vége még javában belelóg a Dorobanților /  Budai Nagy Antal útba. (A Google Maps a barátod, ha nehéz utcanevek alapján követni az útvonalat.)

A menet eleje

Most jött szembe Ion Iliescu nyilatkozata,

amely szerint a tüntetésekért természetesen Klaus Iohannis államelnök a felelős. Ő az, aki - áthágva az alkotmányban rögzített közvetítő szerepkörét - felbujtotta a tömeget, és ezáltal „kiprovokálta ezt az anarchiát”. Ez az egész cirkusz Iohannis felelőssége, akinek számot kell adnia tetteiért - olvastuk a Mediafaxon a PSD nagy öregének nyilatkozatában. 

összesen: 32 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19476
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.