Holland–magyar diplomáciai konfliktus az Igazi Csíki Sör miatt?

A hollandoknál az verte ki a biztosítékot, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata bojkottálja a Heineken-termékeket.
Hirdetés

Ami itt történik, az nem egy jogi lépés, hanem valami más – így reagált Hollandia budapesti nagykövet-helyettese az Index kérdésére, az Igazi Csíki Sör körüli botrányra utalva.

A magyarországi portál azzal kapcsolatban kérte ki a holland külképviselet állásfoglalását, hogy – mint az megírtuk – a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Heineken-termékek bojkottját javasolta az Igazi Csíki Sör gyártását betiltó bírósági döntés miatt. Az alföldi város közgyűlése pénteken fogadott el határozatot erről. A felvetést az ülésen a térség országgyűlési képviselőjeként jelenlévő Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatta. Korábban a Jobbik is jelezte, hogy bojkottálja a holland cég termékeit.

Elzo Molenberg szerint itt két cég közötti problémáról van szó, amiben politizálásnak nincs helye. „A román legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Heineken használhatja a márkanevet Romániában” – emlékeztetett a nagykövet-helyettes.

Molenberg beszélt a Heineken magyarországi vezetésével, és azt javasolta nekik, hogy tárgyaljanak Lázár Jánossal. Ő maga próbálta ma elérni a Miniszterelnökséget, de egyelőre nem vették fel a telefont. Szerinte mindeképpen beszélniük kellene egymással a feleknek, hogy ne eszkalálódjon tovább a konfliktus.

A Heineken csak magyar termékeket használ sörtermelésre, ötszáz embert foglalkoztatnak Magyarországon, rendesen fizetik az adót – mondta Molenberg, aki azt is aggasztónak találja, hogy Lázár egy korábbi nyilatkozatában jelezte, hogy jobb lenne, ha a külföldi cégek kivonulnának a magyar élelmiszeriparból. A nagykövet-helyettes ezért jelentést fog készíteni a témában a holland hatóságoknak.

Hirdetés