Kormányzati jóváhagyással bojkottálnák a Heineken-termékeket Magyarországon

Mert sérelmezik az Igazi Csíki Sör betiltását.
Hirdetés

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Heineken-termékek bojkottját javasolta az Igazi Csíki Sör gyártását betiltó bírósági döntés miatt.

Az alföldi város közgyűlése pénteken fogadott el határozatot erről. A felvetést az ülésen a térség országgyűlési képviselőjeként jelenlévő Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatta.

A Bálint Gabriella (Fidesz-KDNP) által előterjesztett határozat felvezetése szerint Romániában a Marosvásárhelyi Táblabíróság betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását az eljárást kezdeményező Heineken cégcsoport kérésére, a versenytárs kizárása, ellehetetlenítése érdekében. Ezért a közgyűlés felhívja a hódmezővásárhelyieket, hogy ne vásároljanak Heineken-termékeket. A városban szeszesital-kereskedelemmel, árusítással foglalkozókat, vendéglátóipari tevékenységet folytatókat pedig arra kéri, hogy ne árusítsák a Heineken cégcsoport termékeit.

Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert álláspontja szerint a sör gyártója eltulajdonította a cég szellemi tulajdonát. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Hirdetés

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-ei ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását.

A Jobbik a Heineken-termékekkel szembeni bojkottra kérte az embereket a román védjegyvita miatt. A Heineken Hungária Zrt. üzemi tanácsa erre reagálva mérlegelésre kért mindenki, a bojkottot kiváltó esemény ugyanis szerintük teljesen független a magyarországi vállalattól, annak mintegy ötszáz dolgozójától, a több ezer hazai vendéglátós és bolti partnerétől, beszállítóitól.

Hirdetés