Bréking: a Grindeanu-kormány hatálytalanítja a sürgősségi rendeletet

A parlament elé viszik a büntető törvénykönyv (Btk.) és perrendtartás módosításáról szóló tervezetet.
Hirdetés

Szombat este, az utcai tüntetésekkel egyidőben Sorin Grindeanu miniszterelnök bejelentetette: hallgatva a párttársak, a koalíciós partnerek, az ellenzéki pártok által megfogalmazott véleményekre, és az utca hangjára, miniszterelnöki minőségében arról döntött, hogy hatálytalanítja a korábban elfogadott, 13-as számú sürgősségi kormányrendeletet. Vasárnapra kormányülést hívott össze azzal a céllal, hogy hatályon kívül helyezzék a rendeletet.Terminológiai vita tárgyát képezi, hogy a miniszterelnök a sajtótájékoztatón az abrogare (hatálytalanítás) szó mellett a prorogare (halasztás) szót is használta.

Grindeanu szerint szükség van arra, hogy a parlamenti pártok tárgyalásokat folytassanak a büntető törvénykönyv (Btk.) és a perrendtartás módosításáról, kizárva a 200 ezer lejes küszöb lehetőségét. Reményei szerint a párbeszéd után a törvénykezdeményezés a parlament elé kerülhet.

Úgy vélekedett, hogy a sürgősségi kormányrendelet mellett szóló érveket nem sikerült jól kommunikálni, nagyon sok félreértés született, ami miatt az igazságügyi minisztérium vállalja a következményeket.  

A rövid sajtótájékoztatót Grindeanu – szokatlan módon – nem Liviu Dragnea PSD-elnök társaságában, hanem egyedül tartotta meg.  

Hirdetés