Brâncuși-szobor: visszaadja az állam az összegyűjtött pénzt

Nem gyűlt össze elegendő összeg, így nincs mit kezdeni az adományokkal.
Hirdetés

Visszafizeti a bukaresti kormány az adományozóknak a pénzt, amelyet azért gyűjtött, hogy a román állam megvásárolja Constantin Brâncuși világhírű román szobrászművész A Föld bölcsessége című, a román nemzeti örökség részének tekintett kisplasztikáját.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló, húszmillió euróra értékelt kisplasztika jelenleg Gheorghe Romaşcu műépítész örököseinek tulajdonát képezi: Romaşcu 1911-ben vásárolta meg azt Brâncușitól.

Bár a bukaresti kormánynak – amely 2016 végéig élhetett volna elővásárlási jogával – sikerült egy sokkal előnyösebb, 11 millió eurós árat kialkudnia, az adásvételt végül a várakozásokon aluli közadakozás és a belpolitikai ellentétek miatt nem sikerült megvalósítani.

A román államnak az áprilistól szeptemberig összegyűlt több mint 1,25 millió eurót több mint százezer adományozónak kell most visszafizetnie. Mivel az adományokat névvel és névtelenül, bankszámláktól telefonos sms-kampányig nagyon sokféleképpen gyűjtötték, a csütörtökön elfogadott kormányhatározat roppant bonyolult, minden lehetőségre kitér, és 2017. december 31-ig irányozza elő az adományok visszatérítését.

A Dacian Cioloș vezette szakértői kormány eleinte azt remélte, hogy a vételár nagyobb részét – hatmillió eurót – közadakozásból fogja előteremteni, ezért egy márciusban elfogadott rendelettel csak ötmillió eurót különített el a szobor megvásárlására.

Hirdetés

Amikor kiderült, hogy a Brâncuși az enyém elnevezésű adománygyűjtési kampányból befolyt összeg nem lesz elegendő, a kormány hiába akarta a hiányzó összeget tartalékalapjából mozgósítani, kiderült, hogy ennek jogi akadálya van.

A kormány ugyanis nem avatkozhat be a jogalkotásba sürgősségi rendelettel olyan témában, amely a parlamentben is megvitatásra vár, márpedig a közadakozásról szóló márciusi rendelethez mindmáig parlamenti megerősítés szükséges. A Brâncuși-ügy így a baloldali parlamenti többség és – a jobboldal miniszterelnök-jelöltjévé vált – Cioloș közötti sárdobálásnak esett áldozatul. A baloldal ugyanis „korrupciógyanúsnak” nevezte a kormány adománygyűjtését, Cioloș pedig arra panaszkodott, hogy a parlament elszabotálta a szükséges döntések meghozatalát.

Mivel a román államnak nem sikerült megszereznie a nemzeti örökség részének tekintett kisplasztikát az elővásárlási határidő lejártáig, a tulajdonosok kártérítési perrel is fenyegetőznek. Arra hivatkoznak, hogy ezek után már árverésen sem fognak többet kapni a bukaresti kormánnyal kialkudott 11 millió eurónál a sokkal értékesebb szoborért.
 

Hirdetés