Sokba fog kerülni a kolozsvári műemlék-tulajdonosoknak az elmulasztott felújítás

Több mint ötven romos állapotban lévő kolozsvári műemlék szerepel az önkormányzat listáján. Tulajdonosaik 500 százalékos adót fizetnek 2017-től.
Hirdetés

Az új adószabályozás lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok akár 500 százalékos többletadóval sújtsák az elhanyagolt belvárosi műemlék épületek tulajdonosait. A kolozsvári önkormányzatnak májusban éppen kapóra jött a lehetőség, hiszen ezzel végre kikényszeríthették a belvárost csúfító, ráadásul közveszélyessé vált ingatlanok felújítását.

Azok a tulajdonosok, akik az önkormányzat felszólítása ellenére november 30-ig nem fogtak hozzá a műemlék felújításához, felkerültek az 500 százalékos adót fizetők feketelistájára. Mindegyik belvárosi ingatlant alapos vizsgálatnak vetettek alá, aprólékosan dokumentálták azok állapotát. Az így összeállt listát december 20-án tűzi napirendre a helyi tanács.

Több mint ötven ingatlanról van szó, mindegyik külön napirendi pontként szerepel az itt található listán (6-tól 59-ig terjedő határozat-tervezetek). Az egyes napirendi pontokra kattintva található a tulajdonosok névsora, az épületek listája, illetve dokumentációja.

Hirdetés