A legfelsőbb bíróság kampányajándéka Dragneának: kezdődhet a büntetőpere

Ezúttal hivatali visszaélésre való felbujtás a vád.
Hirdetés

A legfelső bíróság úgy döntött, hogy elkezdődhet a Liviu Dragnea PSD-elnök és volt felesége elleni büntetőper érdemi tárgyalása. A bíróság elutasította Dragneaék minden korábban benyújtott kifogását a per ellen.

Liviu Dragneát azzal vádolja a DNA, hogy a Teleorman megyei tanács elnökeként befolyását latba vetve közbenjárt a megyei PSD-szervezet két alkalmazottja munkaviszonyának meghosszabbításáért. A két alkalmazott a megyei gyermekvédelmi hivatalnál is dolgozott, ahol Dragnea volt feleségét, Bombonica Prodana is középvezetői állásba alkalmazták. Prodana ellen szintén eljárás indult.

Liviu Dragnea nem kezdőként megy a bíróságra, áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen a 2012-es referendum ügyében. Dragnea ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított bűnvádi eljárást, és azzal vádolta, hogy az államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait annak érdekében, hogy az érvényességi küszöböt meghaladó részvételt érjenek el, ami Traian Băsescu akkori elnök leváltásához vezetett volna. Ebben az ügyben merült fel, hogy olyanok szavazatai is szerepelnek a nyilvántartásban, akik nem is mentek el voksolni, sőt, a dél-romániai megyékben halottak is szerepeltek a szavazók között.

Hirdetés