Ma 14:39-től egy bűnöző vezeti a PSD-t – nem akar lemondani

Ekkor mondták ki a jogerős ítéletet Liviu Dragnea pártelnök ügyében.
Hirdetés

FRISSÍTÉS

Liviu Dragnea a PSD vezetőségi ülése után bejelentette, hogy nem mond le az elnöki tisztségről. A pártvezetőség szinte egyhangúlag úgy döntött, hogy Dragnea maradjon a PSD élén, foglalkozzona választási kampánnyal, aztán majd a júniusi helyhatósági választások után visszatérnek a kérdésre.

Négy éves próbaidővel két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét a legfelső bíróság a 2012-es referendum ügyében. Az ítélet jogerős.

A legfelső bíróság szigorított az alapfokú ítéleten, Dragneát ugyanis tavaly májusban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

„Meg vagyunk dermedve. Ez több mint sokkoló, meg vagyunk dermedve attól, hogy ez Romániában megtörténhet. (…) Azt vártuk, hogy Dragneát felmentik.” (Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkár-helyettese)

Liviu Dragnea ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított bűnvádi eljárást, és azzal vádolta, hogy az államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait annak érdekében, hogy az érvényességi küszöböt meghaladó részvételt érjenek el, ami Traian Băsescu akkori elnök leváltásához vezetett volna.

Az akkori balliberális kormánytöbbség alkotmánysértésre hivatkozva felfüggesztette tisztségéből az államfőt, ebben az esetben pedig az alaptörvény értelmében népszavazást kell kiírni, amelyen a polgárok dönthetnek arról, hogy az elnök a helyén maradjon vagy sem.

A népszavazás csak akkor lett volna érvényes, ha azon az összes, a választói névjegyzékben szereplő polgár fele plusz egy fő részt vett volna. A referendum végül érvénytelen lett, mivel a részvételi arány alig haladta meg a 46 százalékot.

Dragnea lemondását kéri a PNL

A nemzeti Liberális Párt (PNL) kéri Liviu Dragnea lemondását a PSD elnöki tisztségéről. Cezar Preda PNL-szóvivő szerint Dragnea tisztségben maradása jogerős elítélése nyomán azt a képzetet erősíti, hogy bűnözők nyugodtan vezethetnek olyan demokratikus intézményeket, mint a parlamenti pártok.

Hirdetés

„Minden perc, amit Dragnea ezután a PSD élén tölt, azt a benyomást erősíti Európa-szerte és a demokratikus világban, hogy Romániában a demokrácia hanyatlik” – mondta sajtótájékoztatón Preda.

A népszavazáson a kormányoldal kampányfőnöke Liviu Dragnea volt. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint a szociáldemokrata politikus olyan rendszert építtetett ki, amelynek segítségével mindent megtettek azért, hogy a népszavazáson – legalábbis papíron – meglegyen az érvényességhez szükséges részvételi arány.

A DNA vádiratában az áll, hogy a Dragnea által kiépíttetett informatikai rendszer adatai alapján napközben folyamatosan, szavazókörökre lebontva tájékoztatták a szavazás állásáról, ennek alapján értesíteni tudta az érintett polgármestereket, hogy mozgósítsák az embereket.

A per során az is fölmerült, hogy olyanok szavazatai is szerepelnek a nyilvántartásban, akik nem is mentek el voksolni, sőt,

a dél-romániai megyékben halottak is szerepeltek a szavazók között.

Az ügyben további 74 személy – polgármesterek, szavazóköri elnökök – ellen indult eljárás.

Dragnea mindvégig tagadta a bűnösségét.

Hirdetés