Civil jogvédők bepanaszolták a Szentgyörgyön mongolozó pópát

A Cemo a december elsejei rendezvényt szervező Kovászna megyei prefektúrát is feljelentette a diszkriminációellenes tanácsnál.
Hirdetés

A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) panaszt nyújtott be a Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) a Kovászna Megyei Prefektúra és Emanoil Ganciu ortodox pap ellen, aki a Románia nemzeti ünnepén tartott sepsiszentgyörgyi rendezvényen – fogalmazásuk szerint – a magyar közösséget diszkrimináló és egybben gyűlöletkeltő felszólalást tartott. A CNCD december 6-án iktatta (7265-ös iktatószámmal) a Cemo panaszlevelét.

A prefektúra bepanaszolását azzal indokolják, hogy a rendezvény egyik főszervezője a Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal volt, a rendezvény lebonyolítását és szervezését a 136/2014-es törvény szabályozza. A törvénmy 1. cikkelyének 2. bekezdése előírja, hogy Románia Nemzeti Ünnepének tiszteletére a központi és helyi hatóságok kulturális, oktatójellegű és tudományos programokat szerveznek, továbbá a Védelmi Minisztérium és Belügyminisztérium felelnek a katonai felvonulások kivitelezésért.

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi december elsejei ünnepségen felszólaló Emanoil Ganciu a következő „testvéri üzenetet” intézte a „fogcsikorgató székelyekhez”:

„Testvéreinknek, akik most otthon vannak és csikorgatják a fogukat, testvéri üzenetem van. És nem a levegőbe beszélek.

Hirdetés

Testvéreink, akiknek többsége magyarnak és székelynek hiszi magát! Kérlek, nézzetek a tükörbe, nézetek egymásra, és figyeljétek meg, ha sárga arcotok, ferde szemetek, fekete hajatok van, akkor mongolok vagytok és a mongolok utódai. De nézzétek csak meg jobban, nagyon is hasonlítotok ránk. Nincs sárga arcotok, ferde szemetek és fekete hajatok. Ébredjetek fel és legyetek büszkék arra, hogy ugyanazok az őseitek vannak, mint nekünk. Őseitek a legvitézebb és legigazabb ókori nép, ne mi mondjuk, hanem az ókori történészek.

Azt mondjátok, hogy jogotok van ehhez földhöz. Igen, jogotok van hozzá, ahogyan nekünk is, mivel ugyanazok az őseink. Nem azért, mert magyarok vagy székelyek vagytok! Ismétlem: jogotok van ehhez a földhöz, ahogyan nekünk is, mivel ugyanazok az őseink. Ez egy testvéri üzenet, és meg kell értenünk, hogy testvérek vagyunk és a jövőnk közös. Ámen.”

Hirdetés