Az egyik főszereplővel néztük Tilla Oscar-díjra nevezett filmjét Kolozsváron

Till Attila külföldi sikereket halmozó kerekesszékes gengszterfilmje berobogott a kolozsvári mozikba is. Az Oscar-díj esélyeiről is szó esett a díszbemutatón.
Hirdetés

A televíziós műsorvezetőként és riporterként idehaza is széles körben ismert, rendezőként  viszont kevésbé számon tartott Till Attila Tiszta szívvel című kerekes székes gengszterfilmje az első magyar film, amelyet a Filmtett Egyesület forgalmazásában tekinthetünk meg Erdélyben, illetve Romániában. A Magyarország által Oscar-díjra nevezett alkotás a nemzetközi őszi fesztiválszezon egyik legnagyobb közönségsikere: volt olyan hétvége, hogy hét díjat is bezsebelt.

Tilla Attila és Fekete Ádám

Till Attila és Fekete Ádám forgatás közben

Kolozsváron is meghódította a publikumot, legalábbis erre lehetett következtetni a felszabadult, hangos nevetésekből,  a hosszan tartó tapsból, a kitartó érdeklődésből, és a közönségtalálkozón felmerülő kérdésekből. A közeljövőben további 11 városban kerül bemutatásra a film, tiszta szívből ajánljuk a közönség figyelmébe.

A filmkritikusok többsége egyet ért abban, hogy Till Attila filmjének sikere abban áll, hogy sztereotípiákat old fel a fogyatékkal élőkkel kapcsolatosan, teszi ezt rendkívül szórakoztató – de nem gúnyolódó – módon, ténylegesen sérült személyeket szerepeltetve az alvilági életbe belecsöppenő főhősként a csavaros történetben.

A közönségtalálkozón részt vevő egyik főszereplő, Thuróczy Szabolcsnak ez a harmadik filmje, amit Till Attilával forgatott, és bár színészetet sohasem tanult, karizmája, a játékára jellemző természetesség 8-10 éve a filmes és a színházi szakma kiemelkedő előadójává tette. „Másféle úton jutottam el idáig, nekem ez volt az utam” – fogalmazott szűkszavúan Jakab Benke Nándor ezirányú kérdésére.  Elmondta: a Tiszta szívvel forgatása hosszú felkészülési folyamatot igényelt.

Másfél évig készült rá, mely idő alatt egy budapesti rehabilitációs központot látogatott, órákat vett annak érdekében, hogy minél hitelesebben játssza el, mit jelent kerekes székben élni, és sokat beszélgetett a két másik szereplővel, a valóságban is fogyatékkal élő Fenyvesi Zoltánnal és Fekete Ádámmal, akikkel nagyon hamar kialakult az összhang.

Ez a horgászós jelenetben csúcsosodik ki, abban benne van minden, amiért a filmet szeretni lehet. A több improvizációt tartalmazó jelenetben összeért az évek munkája, megcsillan a szereplők egyénisége. „Csak rá kellett ülni a hullámra, hogy élvezzük ezt a szituációt” – fogalmazott. Kulisszatitokként még elmondta: külön személy figyelte a monitoron, hogy ne mozogjon a lába, hiszen csak így lehetett hiteles a mozgássérült szerepben.  Nem lehetett könnyű ezt megszokni.

Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület igazgatója a filmvetítés előtt elmondta: a bemutató az egyesület számára  egy merész vállalkozás első lépését jelenti, hiszen ez az első alkalom, hogy egy filmet moziforgalmazásban mutatnak be. Céljuk az, hogy a színvonalas, sikeres magyar filmeket ne csak a filmfesztiválok keretei között, egy évben egyszer-kétszer lehessen megnézni, hanem bármikor elérhetővé váljanak a romániai közönség számára is. Hozzátette: még nyáron döntöttek úgy, hogy a Tiszta szívvel legyen az első bemutatott film, és jó döntésnek bizonyult, hiszen azóta húsz nemzetközi fesztiválon szerepelt, és nyolc díjat is elnyert.

Arra a nézői kérdésre, hogy milyen visszajelzéseket kaptak a fogyatékkal élő személyektől, Thuróczy Szabolcs elmondta: Fenyvesi Zoli többször vett részt kifejezetten mozgássérültek számára rendezett vetítésen, melyekre érzékelhetően fenntartásokkal érkeztek a résztvevők. Minden esetben volt egy-egy olyan vicces jelenet, amikor felszabadult bennük a gát, és szívből tudtak nevetni. Megértették, hogy a film nem rajtuk nevet, hanem velük együtt. Egyfajta „degenerált” vadság sugárzik a jelenetekből, elrugaszkodtak a sztereotípiáktól, hogy mi számít normálisnak, és ez a tapasztalat szerint a fogyatékkal élőknek is tetszett.

Hirdetés

Thuróczy Szabolcs megjegyezte: sok személyes történet van benne a filmben, ilyen például a jelenet, amikor egy hölgy mindenáron pénzt akar adni a főhősnek. Ez Fenyvesi Zoli ragaszkodására került bele a filmbe. Számtalanszor előfordul ugyanis, hogy látván a kerekes széket, ismeretlenek pénzt akarnak neki adni az utcán, amit ő nem tud megérteni és elfogadni, sőt, gyűlöli, ha ilyesmi történik vele.

Thuróczy Szabolcs és Jakab Benke Nándor

Thuróczy Szabolcs és Jakab-Benke Nándor (Fotó: Szántai János)

Sokakat foglalkoztat, így elkerülhetetlen a kérdés, hogy a Saul fia után duplázhat-e magyar film az Oscar díjkiosztó gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Till Attila korábbi nyilatkozataiban már kifejtette, hogy nincsenek illúziói az Oscart illetően, céljuk, hogy a legjobb kilenc közé bekerüljenek. Thuróczy Szabolcs szerint álmodozni lehet, de valóban ritka, hogy egymás után kétszer ugyanazon ország által benevezett film nyerjen. Az általában szokatlan filmeket kiszemelő amerikai filmforgalmazó viszont valószínűleg érez benne lehetőséget: úgy gondolhatják, hogy fog tetszeni az amerikai közönségnek. Önmagában már az is csodálatos, hogy Fekete Ádámot áprilisban New York mozijainak filmvásznain lehet látni – mondta. Hozzátette: az élet fájdalma univerzális, nemzetiségtől, bőrszíntől, élethelyzettől függetlenül megértik Egyiptomtól kezdve Ausztrálián át egészen az Egyesült Államokig.

A címmel kapcsolatos kérdésre Thuróczy Szabolcs kifejtette, eredetileg Tilla ezt csak munkacímnek szánta, végül sikerült meggyőzni, hogy ez egy tökéletes cím. József Attila egy világszínvonalú költő, akinek a versében egy olyan életérzés összpontosul, amit a film is igyekezett megragadni. A rendező szerint egyébként igazi punk vers. Ráadásul azon kevés felkavaró versek közé tartozik, mely korosztálytól függetlenül, mindenki számára egyformán hordoz üzenetet.

Végső soron ez a film egyik legnagyobb erénye is.

Hirdetés