Kövér az MPP tiszteletbeli elnökeként is támogatja a magyar összefogást

Ezt a Kelemen Hunorral közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján nyilatkozta az Országgyűlés elnöke.
Hirdetés

Ritka pillanatnak lehettek tanúi az RMDSZ Majális utcai székházában összesereglett újságírók kedden: a háromnapos erdélyi látogatáson lévő Kövér László és Kelemen Hunor közösen buzdítottak a december 11-i romániai parlamenti választáson való részvételre.

A házelnök ugyanis korábban nem fukarkodott a szövetséget illető kritikákkal, és Kelemen is bírálta már a magyar kormánypártok erdélyi magyar ügyekbe való beavatkozását – személyesen Kövért is.

Kövér elmondta: eredményesnek tartja erdélyi körútját, úgy érzi, sikerült megfelelőképpen érvelni a  romániai magyar pártok összefogása mellett. A szavazás mindig fontos, mert legalább négy évre eldönti az ország sorsát, de

az idei választásnak különösen nagy a tétje,

mert ahhoz, hogy az erdélyi magyarság megvédhesse az egyre több alkalommal sérülő jogait, ahhoz minél erősebb bukaresti parlamenti képviseletre van szükség – ezért a magyar kormánytöbbség, a Fidesz-KDNP támogatja az RMDSZ és az MPP összefogását. Ő a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként is azt szorgalmazta, hogy az erdélyi magyar közéleti szereplők üljenek tárgyalóasztalhoz és fogjanak össze – ez pedig azzal, hogy a polgáriak képviselői az RMDSZ listáin indulnak a választáson, megvalósult.

Kövér reményét fejezte ki, miszerint az erős magyar képviselet ahhoz is hozzájárul majd december 11. után, hogy a Románia és Magyarország közötti, jelenleg nem túl jó kapcsolatok megváltozzanak.

Kelemen Hunor azt hangsúlyozta, hogy

az RMDSZ politikájában változás állt be:

Hirdetés

egyrészt azért, mert sikeresen megújult, hiszen soha ennyi új név nem volt a jelöltlistáin, másrészt pedig mert a Fidesszel való, korábban nem túl szoros együttműködés néhány éve megerősödött.

A magyar házelnök az őt az RMDSZ melletti kampányolás miatt ért székelyudvarhelyi bírálatokkal kapcsolatban elmondta: Udvarhely speciális hely, mert ott az MPP nem az RMDSZ-szel, hanem az EMNP-vel fogott össze, de szerinte az új városvezetésnek is szüksége lesz a bukaresti képviselet támogatására. Úgy véli, a kritikák ellenére a többség kifejezetten örül az összefogásnak, mert

az erős parlamenti jelenlét minden magyarnak érdeke.

Arra a felvetésre, hogy az erdélyi magyaroknak nemcsak a bukaresti, hanem a budapesti parlamentben is szüksége lenne képviseletre, azt válaszolta: az Országgyűlésben a magyar állampolgárok vannak képviselve, és bár ő nem volt azonos állásponton a többséggel a választójogi törvény végleges formáját illetően, elfogadhatónak tartja a jelenlegi szabályozást.

Az orosz titkosszolgálat és magyar szélsőjobboldali csoportok közti feltételezett kapcsolatra vonatkozó kérdésre Kövér leszögezte: bár pontos információik egyelőre nincsenek, de a magyar kormány nem tűr semmilyen neonáci mozgolódást, és azt sem, hogy külföldről manipulálják őket.

Hirdetés