Na, ez állati jó hír az iskolásoknak!

A tanügyminiszter hétfőn kiad egy parancsot: menyit szabad házizni az iskolában.
Hirdetés

Csütörtök este Mircea Dumitru tanügyminiszter egy online műsor keretében kijelentette: miniszteri rendelet útján fogja meghatározni, hány órát fordíthat egy középiskolás diák odahaza a házi feladatok megoldására.

„Hétfőn aláírok egy rendeletet, amelyben meghatározzuk a házi feladatokra szánható idő mértékét. Jelen pillanatban az a helyzet, hogy a házi feladatok mennyisége az oktatók belátására van bízva. Ennek viszont az az eredménye, hogy a nyári vakáció egyfajta versennyé változik, hogy ki hány száz vagy ezer feladatot old meg. Ne legyünk képmutatók! Mi, felnőttek, pihenni, lazítani szeretünk nyáron. De akkor hogy várjuk el egy hét–tizenegy éves gyerektől, hogy folyamatosan dolgozzon?”, tárta fel a problémát a miniszter.

Dumitru elmondta, hogy az elképzelés szerint az előkészítő osztályokban semmiféle házi feladatot nem szabad kiadni. Az elemi osztályok esetében a házi feladatok megoldására szánható idő nem haladhatja meg az egy órát. A gimnáziumi osztályok esetében ez az időtartam legtöbb két óra lehet. Líceumban pedig az otthoni tanulás ideje tovább nő. Erre az esetre a miniszter nem mondott pontos számot.

Dumitru hozzátette: abban az esetben, ha a tanuló önszorgalomból többet szeretne dolgozni, megteheti. A szorgalmat nem lehet és nem is kell szabályokkal korlátozni. A rendelet a pedagógusoknak szól, akiknek meg kell érteniük, hogy a tanulók munkabírásának vannak határai.

Hirdetés