Elképesztően nagy a kár a Microsoft-ügyben

Így zajlott Románia egyik legnagyobb korrupciós manővere.
Hirdetés

67 millió dollár – ekkora összeget talicskáztak ki az államkasszából a Microsoft-ügy szereplői a korrupcióellenes ügyészség számításai szerint. Az ügyben hétfőn helyezte hatósági ellenőrzés alá a DNA Silviu Hotărant, a Microsoft Románia volt vezérigazgatóját és Ionuţ Claudiu Florica, az osztrák Fujitsu Siemens Computer Gmbh. romániai képviselőjét.

A Microsoft-dossziéként ismert korrupciós ügy rendkívül összetett, több egykori miniszter és üzletember ellen folyik bűnvádi eljárás, október elején jogerős ítéletet is hirdettek az ügy egyik leágazásában. Korábbi részletekről például itt és itt írtunk.

A mostani, Microsoft 2-ként emlegetett ügyben állami pénzek eltérítéséről van szó. A DNA szerint konkrétan az történt, hogy 2004 áprilisában a kormány szerződést Microsoft-termékek licencelésére a Fujitsu Siemens-szel.

A Microsoft 47 százalékos árengedménnyel adta volna

a szoftverhasználati jogokat a Fujitsu Siemens Corporation cégen keresztül, amelyet a kormányzati szerződés valótlanul állított be a Microsoft-licenszek kizárólagos romániai forgalmazójaként, holott öt másik cég is forgalmazó volt a szerződés megkötésekor.

A Microsoft diszkontáron 25 791 138 dolláros számlát állított ki a közvetítő Fujitsunak, amely 54 567 465 dollárért adta tovább a licenszeket a kormánynak.

Hirdetés

A megállapodáshoz utólag két alkalommal is kiegészítő szerződéseket csatoltak,

amelyek hasonló sikkasztási képlet szerint működtek.

Az így okozott kár értéke így első lépésben 28 776 327 dollár, majd a két másik kiegészítéssel 19 370 500 és 18 818 516 dollár, vagyis összesen több mint 66,9 millió dollár.

Tehát azt történt, hogy a Microsoft Románia és a Fujitsu Siemens Románia vezetőinek, illetve a kormány illetékeseinek összejátszásával a beszerzés dupla áron történt, az összeg 47 százalékát pedig elsikkasztották. A DNA szerint elképzelhető, hogy a PDL pártkasszájába is jutott az illegálisan szerzett pénzből Elena Udreán keresztül, aki ellen szintén vizsgálat folyik.

Hirdetés