Közösen lépnek fel a jogsértések ellen a székelyföldi polgármesterek

A magyar elöljárók Székelyudvarhelyen tanácskoztak – párthovatartozásra való tekintet nélkül.
Hirdetés

A székelyföldi magyar városok polgármestereinek első találkozóját tartották pénteken a székelyudvarhelyi városházán. A találkozó szükségességét még Tusványoson vetette fel Gálfi Árpád udvarhelyi polgármester.

A találkozón a tizennégy székelyföldi magyar városi polgármester közül Csíkszereda, Erdőszentgyörgy, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Nyárádszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Szentegyháza és Tusnádfürdő elöljárói, valamint Borszék képviselője voltak jelen – politikai hovatartozástól, pártszínezettől függetlenül.

„Nemcsak polgármesteri hivatalaink, városaink ügyes-bajos dolgainak intézése jelentik mindennapi feladatainkat. Nekünk, székelyföldi magyar városok polgármestereinek, az erdélyi, székelyföldi magyar nemzeti közösségünk sajátos, kisebbségi létéből fakadó gondjainak orvoslását is határozottan és hangsúlyozottan vállalnunk kell. Közösségi vezetőként ki kell állnunk jogainkért, meghatározó szerepet kell vállalnunk abban a munkában, melynek eredménye egy élhető, lét- és jogbiztonságot nyújtó Székelyföld, ahol a mi őshonos magyar nemzeti közösségünk jól érzi magát” – fogalmazta meg Gálfi Árpád a találkozó céljait.

Az elöljárók vállalták, hogy ezekkel a jogokkal következetesen élnek és élni fognak, s ugyanerre biztatják a községi vezetőket is. Amikor bárki ezeknek a jogoknak a csorbítására tesz kísérletet, határozottan fel kell lépni, s ezt összehangoltan, a jogvédő szervezetek segítségét igénybe véve célszerű tenni, gondoskodva arról, hogy ezek a perek szükség esetén jussanak el az Emberi Jogok Európai Bíróságára, illetve ezekről kapjon tárgyilagos tájékoztatást a hazai és a nemzetközi sajtó, a bukaresti nagykövetségek, illetve nemzetközi szervezetek – áll a találkozóról kiadott közleményben.

Hirdetés

A polgármesterek szerint szükséges a régiók újrarajzolása, Székelyföld fejlesztési régióként való megjelenítése. Az infrastrukturális beruházások vonatkozásában a jelenlévő polgármesterek az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely-Brassó szakaszának megépítését kérik, továbbá egy székelyföldi gyorsforgalmi út létrehozását a megyei jogú városok érintésével.

Ez volt az első ilyen jellegű találkozó, de nem az utolsó: a jelenlévők elhatározták, hogy 2017. január 12-én találkoznak legközelebb, Csíkszeredában.
 

Hirdetés