Stephen Hawking: 1000 évünk van még a Földön

Úgyhogy itt az ideje körülnézni az Univerzumban, egy másik sárgolyó után.
Hirdetés

És ezt nem valami hatodrangú kártyajós mondja, hanem a világ egyik leghíresebb asztrofizikusa. „Folytatnunk kell az űrutazást, az emberiség jövője érdekében”, jelentette ki Stephen Hawking egy, a Cambridge Egyetemen szervezett konferencián. „Nem hiszem, hogy fajként fenn tudunk maradni még 1000 évig, ha nem menekülünk el erről a törékeny bolygóról.”

Ha nem számítjuk az immár „klasszikusnak” számító veszedelmeket (a klímaváltozás pusztító hatásai, egy rezisztens mikroorganizmus által okozott globális járvány kirobbanása vagy egy őrült politikai vezető kezébe kerülő nukleáris arzenálok), az emberiségnek akkor is olyan halálos veszélyekkel kell szembenéznie a jövőben, amelyekre nem készült fel.

Hawking attól tart, például, hogy az úgynevezett autonóm fegyverek (emberi beavatkozás nélküli támadásokra képes fegyverekről van szó) kifejlesztése drámai következményekkel járhat az emberiségre nézve. A tudós egy 20 000 szakemberből álló szövetség tagjaként (akik közt olyan világhírű tekintélyeket is találni, mint Elon Musk, Steve Wozniak és Noam Chomsky) követeli az autonóm fegyverek kifejlesztésére irányuló kutatási programok betiltását az egész világon. 

Ha tehát az emberiség nem képes tanulni a saját hibáiból, akkor nem valószínű, hogy megérünk még egy ezredévet. Ezért fontos egy tartalék terv kidolgozása, ami Hawking szerint az, hogy ne függjünk egyetlen bolygótól. Más bolygók gyarmatosítása az egyetlen megoldás az emberiség fennmaradására, állítja a brit tudós.

 

Hirdetés