Megálljt parancsolnak az Ubernek Kolozsváron is

Négy hónapig tartott az Uber diadalútja: a bíróság első fokon kitiltotta Kolozsvárról.
Hirdetés
Négy hónappal azután, hogy megjelent Kolozsváron, a törvényszék kitiltotta az Ubert a város területéről. A taxisok szövetsége illojális konkurencia miatt perelte be az utazásmegosztó szolgáltatást nyújtó céget, és amíg a per le nem zárul, addig az uberező sofőrök kénytelenek felfüggeszteni a tevékenységüket.
 
A taxisokat képviselő ügyvédi iroda az első sikerként könyveli el az Uber tegnap (november 16-án) életbe lépett kolozsvári felfüggesztését. Szerintük ez is igazolja, hogy a szolgáltatás sérti az érvényben lévő törvényeket. A bíróság döntése azonban nem jogerős, öt napon belül fellebbezhető. Az Uberező sofőrök a Ziua de Cluj-nak azt nyilatkozták, hogy csak a sajtóból értesültek a perről, ezért addig folytatják a személyszállítást, ameddig hivatalos értesítést nem kapnak a tiltásról. Ugyanakkor közölték, élni fognak a fellebbezés jogával. Annál is inkább, mivel óriási az érdeklődés a szolgáltatás iránt: Kolozsváron mintegy tízezren használják a mobilalkalmazást.
 
Az utazni vágyók és az autójukat megosztani kívánó sofőrök között kapcsolatot teremtő mobilalkalmazás augusztus 4-én, az Untold fesztiválra időzítve jelent meg Kolozsváron. A taxisok nem fogadták tárt karokkal a konkurenciát, alig négy nap elteltével üzentek hadat a cégnek. Kolozsvár egyébként a második romániai város Bukarest után, ahol a 2009-ben az Egyesült Államokban alapított Uber megjelent. A napokban rajtol Brassóban is.
 
Az Uber jogi helyzete nemcsak itthon, de szerte a világban rendezetlen, mivel a globális techcégekhez hasonlóan optimalizálja az adózását. Több városból kipenderítették a céget, Magyarországról éppen a Kolozsváron való megjelenésével egy időben tiltották ki, miután nem sikerült megnyugtatóan rendezni az adófizetéssel és az Uberrel munkakapcsolatban álló sofőrök státusával kapcsolatos problémákat.

Hirdetés