A közrádió vezetésének magyar tagját is előállították

Demeter András István egyike annak a 11 személynek, akiket szolgálati visszaéléssel és összeférhetetlenséggel gyanújával hallgatnak ki az ügyészek.
Hirdetés
11 embert állítottak elő, miután csütörtökön házkutatást tartottak a Román Rádiótársaság és egy ezzel üzleti kapcsolatban álló magáncég székhelyén – közölte a főváros első kerületi ügyészsége. Ketten közülük jelenleg is tagjai a közszolgálati rádió vezetőtanácsának, a Digi24 hírtelevízió szerint Demeter András Istvánról és Mirela Fugaruról van szó. Utóbbi esetében összeférhetetlenséget állapított meg tegnap az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI).
 
Az ügyészek a reggeli házkutatások során több okiratot lefoglaltak, a Román Rádiótársaság közleményben erősítette meg, hogy minden dokumentumot átadtak, amit az ügyészség kért. Ügyészségi források szerint szolgálati visszaélés és érdekellentét feltételezett gyanújával indult eljárás a közrádió egyes vezetői és vezetőtanácsi tagjai ellen. 
 
„A feltételezés szerint az érintettek részt vettek olyan döntések meghozatalában, amelyek nyomán törvénytelen módon jutottak gazdasági előnyökhöz. Az okozott kár becsült értéke 400 000 lej” – áll az ügyészi közleményben, amely szerint a rádió vezetőtanácsa 2011 és 2014 között több, turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó szerződést is kötött, amelyek nyomán egyes tagjai jogosulatlan haszonra tettek szert. A News.ro értesülései szerint az érintett cég az Europoint nevű utazási iroda.
 
A Krónika megkeresésére Demeter András elmondta, nincs tudomása törvénytelenségekről a vezetőtanácsban, amely testület nem is illetékes a közbeszerzések odaítélésében, nem dönt konkrét szerződésekről. A napilap még azelőtt érte el Demetert, a rádió volt vezérigazgatóját, hogy a nyomozók látókörébe került volna.
 
A 11 személyt az Országos Rendőr-felügyelőség gazdasági bűnözés osztályán hallgatják ki. 
 

Hirdetés