A román állam pénzén utazhatnak szavazni az itt tanuló moldovai diákok

Az ottani elnökválasztás vasárnapi második fordulójában.
Hirdetés

Menettérti szabadjeggyel segíti az állami vasúttársaság (CFR) a Romániában tanuló moldovai egyetemistákat abban, hogy leadhassák szavazatukat Romániában a moldovai elnökválasztás vasárnap megtartandó második fordulójában – közölte a vasúttársaság csütörtökön.

A 18. életévüket betöltött moldovai diákok november 12-13-ra kérhetnek másodosztályú szabadjegyet bármely személy- vagy gyorsvonatra, hogy elutazhassanak azon tíz romániai település valamelyikére, amelyeken a moldovai hatóságok szavazóhelyiséget működtetnek vasárnap. Ehhez moldovai személyi iratot és érvényes romániai diákigazolványt kell felmutatniuk, a visszautat pedig kötelezően vasárnapra kell időzíteniük.

A moldovai diákok utazási kedvezményét költségvetési forrásokból fedezik: erről november másodikán fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány. A romániai egyetemeken becslések szerint csaknem hétezer moldovai hallgató tanul, közülük több mint 5600-an román állami ösztöndíjjal.

Moldovában – 16 év óta először – ismét közvetlenül választanak államfőt. A második fordulóban a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, európai közeledést szorgalmazó Maia Sandu maradt versenyben az oroszbarát Igor Dodonnal szemben.

Hirdetés