Alulmaradt az olaszteleki lányt magyarsága miatt megalázó kolozsvári kórház

Elutasították a fellebbezését a diszkriminációellenes tanács elmarasztaló döntése ellen.
Hirdetés

Elutasította a Kolozs Megyei Ítélőtábla a kolozsvári sürgősségi gyermekkórház fellebbezését a februárban megalázott olaszteleki diáklány ügyében – közölte az RMDSZ.

Ez azt jelenti, hogy a kórháznak ki kell fizetnie a 2000 lejes büntetést, amit az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szabott ki az intézményre és ami ellen a kórház fellebbezést nyújtott be. Szintén fizetnie kell – 1000 lejt – Ioan Dobrescu orvosnak is, aki származása miatt sértegette a lányt.

A CNCD igazgatótanácsának határozata szerint a februárban lábsérüléssel kórházba szállított háromszéki iskolás lány és hozzátartozói etnikai diszkrimináció áldozatai voltak a kórház és az orvos hibájából.

A 17 éves olaszteleki lány egy népdalversenyen vett részt februárban Kolozsváron, amikor elütötte egy autóbusz és megsérült a lába. A sürgősségi gyerekkórházba vitték, ahol Ioan Dobrescu orvos megalázóan beszélt vele és hozzátartozóival, mivel a háromszéki család nem tudott jól románul. Az ügyben az RMDSZ tett panaszt a CNCD-nél.

Az eset részleteiről itt olvashat.

Hirdetés