Románia „adja” a legtöbb börtöntölteléket az EU-ban

Ezzel nem fog senki dicsekedni Bukarestben.
Hirdetés

Románia az az EU-tagállam, amelyből a legtöbb, uniós börtönökben raboskodó kivándorló származik – derül ki az EU Observer cikkéből.

A 2015-re vonatkozó adatok szerint az EU-tagállamok börtöneiben összesen 11 511 Romániából származó fogvatartott raboskodik. Ennél valamennyivel többen csak a marokkóiak vannak, közülük 11 700-en ülnek börtönben az EU területén.

A „dicsőséglistán” Romániától jelentősen lemaradva következik Albánia 5 722, Törökország 4 798 és Lengyelország 4 449 fogvatartottal.

Németországban például az ott élő románok 60 százaléka börtönben van, többségük erőszakos bűncselekmények és rablás miatt.

Hirdetés

Az EU-ban bebörtönzött románok többsége szegény, sokan kisebb bűncselekményeket, általában lopásokat követnek el. Rajtuk kívül vannak szervezett bűnbandák is, tagjaik online csalással, embercsempészettel, bankautomata-rablással foglalkoznak.

A hivatalos adatok szerint 2,9 millió román emigráns él az EU-ban. A legnagyobb, több mint egymilliós létszámú román közösség Olaszországban van – szintén itt van börtönben a legtöbb román állampolgár. Egyébként 2015-ig tíz éven át a románok alkották a legnépesebb „nemzeti közösséget” az olaszországi börtönökben.

Hirdetés