Sissi gyűrűje itt van a Bánságban

Kár, hogy nem láthatja senki. Hogy miért? Elmondjuk.
Hirdetés

Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja, Ferenc József felesége, közismert becenevén Sissi reumában szenvedett. Ezért az udvari orvosok elküldték a birodalom egyik, gyógyvizeiről messze földön híres fürdőhelyére, Herkulesfürdőre. És a szép királyné annyira megszerette a vidéket, hogy többször is visszatért oda. Egy alkalommal, 1887-ben egyenesen hat hetet töltött az üdülőhelyen.

Ekkor történt az az eset, amelyről az Adevărul napilap tájékoztat: a királyné és egyik udvarhölgye épp a Herkulesfürdőt körülvevő erdős dombok között barangolt, amikor útjukba akadt egy esztena. Juhásszal, birkákkal, juhászkutyákkal, mindennel, ami kell. Az esztena ura, egy bizonyos Mihail Feneșan felfigyelt a kutyák ugatására. (Ismerős a helyzet, hiszen ma is előfordulhat bárkivel, aki egy akol környékére keveredik.) Utánanézett a dolognak és látta, hogy az ebek nekirontanak valakinek. Közelebb ment és felismerte a királynét. A juhász visszaparancsolta kutyáit, majdnem teljes sikerrel. Ugyanis az egyik eb nem hallgatott a jó szóra és tovább acsargott a királyi felségre. Ekkor Feneșan mester megragadta és földhöz teremtette a kutyát, majd ráfeküdt, hogy mentse a királynét. Az incidens után a hálás Sissi romantikus regényekbe illő gesztussal köszönte meg a juhász szolgálatkészségét: lehúzta ujjáról egyik gyűrűjét és Feneșannak ajándékozta.

A gyűrű azóta apáról gyermekre száll, és ma is a Feneșan család birtokában van. A gyűrű jelenlegi tulajdonosa Mihai Feneșan iskolaigazgató, aki elismeri ugyan, hogy a történet igaz és a gyűrű megvan, viszont nemigen akar róla beszélni a nyilvánosság előtt. Ugyanis sohasem lehet tudni, kiben milyen gondolatokat kelt egy ilyen információ. A gyűrű jelen pillanatban egy bank széfjében található. Ily módon Sissi ékszere és a család is biztonságban van, az iskolaigazgató szerint.

A helytörténészek a maguk részéről igazolták a sztori hitelességét. Hogy a gyűrűt mikor lehet esetleg megtekinteni? Nos, úgy tűnik, egyhamar nem.

Hirdetés