Késik a magáncsőd hatályba lépése

Mivel az államfő szerint a november elsejei időpont túl korai.
Hirdetés

Megfontolásra visszaküldte hétfőn Klaus Iohannis államfő a parlamentnek a magáncsődről szóló törvény hatályba lépéséről szóló jogszabályt, mivel túl korainak tartja a hatályba lépésére kitűzött november elsejei határidőt.

A kormány a 61/2015-ös rendeletben döntött arról, hogy a magánszemélyek fizetésképtelenségéről szóló 1512015-ös jogszabály hatályba lépésének időpontja 2017 január elseje legyen. A parlament ugyanakkor ezt úgy módosította, hogy a törvény már idén november elsejétől hatályba lépjen.

Az államfő felhívta a figyelmet, hoyg egy jogszabály hatályba lépési idejének kitűzésekor tekintettel kell lenni arra, hogy az érintett állami intézmények megtehessék a szükséges előkészületeket. A hatályba lépés előre hozatala két hónappal ugyanakkor nehezítheti a szükséges emberi és anyagi erőforrások biztosítását. A jogszabály ugyanakkor az igazságszolgáltatás működését is érinti, ezért a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási tanáccsal is konzultálni kell.A magáncsődről szóló törvény azt tartalmazza, hogy az a magánszemély, aki saját hibáján kívül válik fizetésképtelenné, előzetesen kidolgozott ütemterv alapján ötéves időszakra átütemezheti az adósságai kifizetését. Ily módon nem alkalmazhatnak vele szemben kényszervégrehajtást. Ugyanakkor minden kiadását egy kijelölt csődbiztos követi majd nyomon.

Az adócsalás miatt elítélt, vagy csődbűntetten ért, illetve adósságukat költséges kiadások révén tovább növelő személyek nem kérhetik a magáncsőd alkalmazását.

Klaus Iohannis 2015 június 18-án hirdette ki a jogszabályt.

Hirdetés