Bogányi Gergely: „Van értelme küzdeni akár még a lehetetlen szituációkban is”

A zongoraművész nagy sikerű koncertet adott vasárnap este Kolozsváron a csodazongorával. Turnéja Székelyudvarhelyen folytatódik.
Hirdetés

Bogányi Gergely zongoraművész erdélyi zongorabemutató turnéjának első állomása Kolozsváron volt, ahol egy ritkán hallható darabot, Ludwig van Beethoven Hammerklavier című szonátáját (op. 106) adta elő, majd a szünetet követően Liszt Ferenc zongoraműveinek legkiemelkedőbb darabjait hallhatta az operaházat megtöltő közönség.

A Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett eseményen beszédet mondott Szőcs Géza kultúrpolitikus, aki Bogányi Gergely egyedi készítésű zongoráját, a csodazongorát is bemutató Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosa volt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Bogányi Gergely nemcsak

remek művész és hangszerfejlesztő, hanem igazi patrióta is.

Bogányi Gergely a koncertet követően azt nyilatkozta, kihívást jelentett számára Beethoven monumentális művét eljátszani. Nem véletlenül választotta, mert a mű minden határokat túlfeszítő monumentalitása a zongorából ered.

Beethovent egy új hangszer inspirálta a darab írásakor, és ez egy összekötő kapocs közte és a német zeneszerző között. „Nem tudom mit szólt volna a mi zongoránkhoz, de biztos, hogy az újítás őt is nagyon foglalkoztatta, mint például Bachot vagy Liszt Ferencet is” – fogalmazott.

Erdélyi koncertkörútján még egyszer el fogja játszani Nagyváradon, de megjegyezte: a körút minden helyszínére más-más repertoárral készült, mert szereti, ha változatos a műsora.

„Úgy alakult az elmúlt években, hogy az általam fejlesztett zongora ikonikus szimbóluma lett a magyar kultúrának, ezért kezdeményeztem egy Kárpát-medencei turnét, ahol ezt a hangszert megmutathatom az embereknek, hogy mindenki érezze magáénak. Számomra ez a hangszer azt jelképezi, hogy van magyar »feltámadás«, van értelme küzdeni akár még lehetetlen szituációkban is” – mondta Bogányi Gergely. Kifejtette: amikor megszületett benne a gondolat egy új zongora megalkotásáról, még senki nem hitte, hogy ez lehetséges. Nem valósulhatott volna meg, ha

nem hittek volna abban, hogy a lehetetlen is lehetséges.

Hirdetés

A Kossuth-díjas művész a csodazongoráról elmondta: „Nagyon modern, és erősen mer különbözni attól, amit eddig hallottunk. A hagyomány tiszteletéből indultunk ki a megalkotásakor, de a modernség is fontos szempont volt. A dizájn sem véletlen, fontos része a zongorának: egyrészt a hangot segíti, másrészt már megjelenésében spirituális üzenetet hordoz. A zene nem a matériának a területe, hanem a léleknek szóló üzenet. A zene lendülete olyan, mint a repülés, és azt akartam, hogy ez a zongora formájában is megjelenjen.”

Úgy vélekedett, ennek a zongorának Magyarországon kellett létrejönnie, mert a történelemnek ebben a korszakában fontos jövőbe mutató folyamat indult be az országban, ennek pedig kulturális vonalon előhírnöke ez a zongora.

Bogányi Gergely erdélyi koncertkörútja Székelyudvarhelyen (november 2., 19 óra, Városháza), Csíkszeredában (november 3., 19 óra, Csíki Mozi), és Nagyváradon (november 5., 18 óra, Nagyváradi Állami Filharmónia) folytatódik. A művész elmondása szerint várhatóan jövő tavasszal Marosvásárhelyt is meglátogatja egy koncert erejéig.

A koncertek ingyenesek, ugyanakkor jótékony célt szolgálnak: a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz csatlakozva a Magyarlapádi Szórványkollégium javára gyűjtenek.

Hirdetés