Eladták a szalmonellás tojások felét Háromszéken

Pedig több mint tízezer darabot már visszavontak a piacról. Lengyelországból származik a fertőzött tojás.
Hirdetés
A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szerint a szalmonellával fertőzött tojások felét eladták, mielőtt a hivatal felügyelői visszavonták volna ezeket az üzletekből. Egyelőre nem jelentettek ételmérgezéses esetet a megyében.
 
Dr. Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője azt nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek, hogy az információt vasárnap, az országos gyorsriasztó hálózaton kapták, és a felügyelők kevesebb mint egy óra alatt több mint tízezer, Lengyelországból származó tojást vontak vissza a piacról.
 
Az igazgató azt mondja: a tojások felét eladták még azelőtt, hogy megkapták volna a riasztást.
 
Az állatorvos szerint nincs ok pánikra, de az ajánlja, hogy a tojásokat csakis hőkezelés után, azaz főve, vagy rántva fogyasszák, mert a meleg elpusztítja a szalmonella baktériumot.
 
András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója szerint egyetlen ételmérgezéses pácienst kezelnek az intézményben, de nem valószínű, hogy ennek köze van a szalmonellás tojásokhoz.
 
„Minden évben van néhány elszigetelt eset. (…) Jelenleg egyetlen szalmonella baktériummal fertőzött beteg fekszik a fertőző osztályon, de ő két héttel ezelőtt jelentkezett nálunk, alig hiszem, hogy összefüggne a két eset” – nyilatkozta András-Nagy Róbert.

Hirdetés