A melegházasság ellen szólalt fel Kereskényi Gábor polgármester

Kétszázan védték a keresztény értékeket Szatmárnémetiben.
Hirdetés

Mintegy kétszáz személy vett részt szombaton délben azon a szatmárnémeti nagygyűlésen, amelyen kérték, hogy az alkotmányt úgy módosítsák, hogy az a családot egy férfi és egy nő házasságaként határozza meg.

Mihai Micula baptista lelkész, a Koalíció a családért egyesület szatmárnémeti képviselője szerint, az alkotmány 48-as cikkelyének módosítását minden keresztény egyház támogatja.

Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester azt mondta, hogy képviselői mandátuma alatt volt egy kezdeményezés a 48-as cikkely megváltoztatására, de az elakadt a parlamentben.

„2014-ben több kollégámmal együtt benyújtottunk egy módosító indítványt a képviselőházban, ám az megfeneklett, miután Crin Antonescu lemondott az alkotmánymódosító bizottság éléről. (…) Az, hogy most itt vagyunk, az nem azt jelenti, hogy nem vagyunk toleránsak, nem azt jelenti, hogy nem vagyunk keresztények, de látják önök is, hogy mi történik, mások jönnek a nyakunkra és nekünk kötelességünk megvédeni a keresztény értékeket, és itt, etnikumtól függetlenül, a szatmári őslakosok, valamennyien keresztények vagyunk” – nyilatkozta Kereskényi Gábor.

Az utóbbi napokban melegházasság kérdése ismét középpontba került, miután a Koalíció a családért felszólította Klaus Iohannis államfőt, hogy ha jó keresztény, álljon ki az alkotmány módosításáért. Az elnök azzal reagált, hogy hiba lenne vallási fanatizmusból módosítani az alkotmányt.

Hirdetés

„Etnikai és vallási kisebbség tagjaként azt gondolom, hogy a toleranciának kell érvényesülnie, a másikat olyannak kell elfogadni, amilyen. Nem vagyunk egyformák, az etnikai és vallási csoportok sem egyformák. Hibás a vallási fanatizmus, az ultimátum jellegű követelések útjára térnünk, ebben nem hiszek, és nem támogatom, én a tolerancia, a bizalom és a másik iránti nyitottság híve vagyok” – mondta Iohannis.

Miután a Koalíció a családért és az ortodox egyház felhördült a „vallási fanatizmus” emlegetése miatt, Klaus Iohannis azzal válaszolt, hogy nem kívánta vádolni az ortodoxokat vagy a pünkösdista egyházat, csak a lehetséges veszélyekre hívta fel a figyelmet. „Azt gondolom, hogy ahogyan egyesek értelmezték szavaimat, jól bizonyítja, hogy társadalmi megbékélésre van szükség Romániában” – mondta.

Hirdetés